Aidswezen in Kenia

 

Nieuws, Politiek, VS, Gezondheidszorg, Aids, Bezuinigingsbeleid, Global Health Technologies Coalition (GHTC) -

VS snijdt in wereldwijde gezondheidszorg

Gezondheidswerkers en beleidsmakers in de Verenigde Staten luiden de alarmbel over de grote bezuinigingen in de wereldwijde gezondheidszorg. De bezuinigingen treden vrijdag in werking als het Congres geen actie onderneemt.

woensdag 27 februari 2013 17:25
Spread the love

Diverse niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) gingen er lange tijd vanuit dat de bezuinigingen teruggedraaid zouden worden en zijn niet goed voorbereid op een kleiner budget. “Deze bezuinigingen raken een groot aantal nationale en internationale programma’s. Maar als het gaat om wereldwijde gezondheidszorg, staan er ook levens op het spel”, zegt Ali Escalante vrijwilliger van ONE.

De impact van de bezuinigingen is niet tijdig onderkend, zegt ze. “Dankzij de inspanningen van de VS is er in de afgelopen tien jaar grote vooruitgang geboekt in de bestrijding van armoede en ziekten. Nu we zover zijn gekomen, zou het een tragedie zijn als dat succes tenietgedaan wordt.”

Aids

Escalante was een van de 150 ‘bezorgde burgers’ die dinsdag in Washington een ontmoeting hadden met Congresleden om te praten over de bezuinigingen. De VS is momenteel wereldwijd de grootste financier van gezondheidsonderzoek en -interventies. Die rol werd na de financiële crisis van 2008 nog groter, omdat andere donorlanden hun hulpprogramma’s beperkten.

Om de nationale schuld te verkleinen, wil de VS dit jaar 85 miljard dollar (65 miljard euro) bezuinigen op de federale uitgaven. In de komende tien jaar moet ruim 900 miljard euro bespaard worden, wat volgens sommigen betekent dat meer dan 5 procent van alle federale programma’s ophoudt te bestaan.

Volgens Escalante en anderen zullen de gevolgen van de bezuinigingen direct voelbaar zijn in de wereld. “Momenteel worden meer dan 8 miljoen mensen behandeld voor aids. Tien jaar geleden waren dat er 200.000”, zegt ze. “Als de bezuinigingen doorgaan, krijgen 170.000 mensen geen door de VS betaalde behandeling meer. We weten dat die mensen zullen doodgaan.”

De verminderde hulp kan volgens haar direct leiden tot ongeveer 37.000 aidsgerelateerde doden. Door die sterfgevallen blijven naar schatting ongeveer 74.000 kinderen als wees achter.

Het gaat dan nog alleen om de impact op het gebied van aidszorg. Volgens een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd door de Global Health Technologies Coalition (GHTC), een Amerikaanse overkoepelende organisatie, ziet het ernaar uit dat de uitgaven voor wereldwijde gezondheidszorg door het ministerie van Buitenlandse Zaken en USAID dit jaar verminderd worden met 484 miljoen dollar (370 miljoen euro).

De Nationale Gezondheidsinstituten, die toezicht houden op een groot deel van het gezondheidsonderzoek in de VS, kunnen bijna 2 miljard dollar (1,5 miljoen euro) kwijtraken. Dat bedrag komt bovenop bezuinigingen op diverse andere federaal gefinancierde onderzoeksprogramma’s.

take down
the paywall
steun ons nu!