Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, El Juntacadaveres -

LuisterPost: El Juntacadaveres: De Platino

Eigenzinnig en modern aan de slag gaan met de tango. Dat is wat het deels Belgische gezelschap El Juntacadaveres op ‘De Platino’ doet. Het resultaat overstijgt gemakkelijk de mode van de dag.

woensdag 27 februari 2013 13:20
Spread the love

De groep wordt aangevoerd door de Argentijnse muzikant Enrique Noviello die op deze plaat naast de artistieke directie, ook bandoneon, saxofoon, gitaar en toetsen bijdraagt. In zijn kielzog vinden we drummer Alfredo Bravo, bassist Michel Spiessens, pianist Domingo De Jesus, elektrisch gitarist Onan Van De Weyer, vocalist en scratcher Kris Strybos en bandeonspeler Pato Lorento.

Allemaal muzikanten die hun sporen in de meest uiteenlopende genres hebben verdiend, maar duidelijk veel voeling met de tangomuziek hebben.

Breed palet

Het resultaat is een ware smeltkroes waarbij de tango de smaak bepaalt, maar waarin we evengoed hiphop-elementen, jazz als rock ontwaren. Dat palet wordt op De Platino nog verbreed door een aantal gastmuzikanten onder wie tangolegende Alfredo Marcucci, Nicky Van Lierop (alias Jade 4U) en Gunter Nagels.

De naam El Juntacadaveres (‘De Lijkenverzamelaar’) komt trouwens van een novelle uit 1964 van de Uruguayaanse schrijver Juan Carlos Onetti, een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse auteurs van de 20ste eeuw.

De Platino serveert 14 nummers die bewijzen dat muziek met traditionele wortels helemaal niet mak of oubollig hoeft te klinken. We genoten onder meer van ‘Arrayanes’ met zowaar een Nederlandstalige sample en sfeervolle composities als het nachtelijke ‘Oktubre’, het mooie ‘Exodo’ en het tintelende ‘Noche Forteña’. De gitaren halen soms fors uit, maar ook de bandoneons en de breaks klinken behoorlijk meeslepend.

Energiek en elegant

Zelf omschrijven ze de songs als ‘hard, triest, maar toch energiek’ en als luisteraar snak je na de beluistering van de plaat naar een live-optreden om die combinatie van energie en elegantie aan den lijve te voelen. Die kansen komen er ook aan, want de groep staat dit jaar reeds geprogrammeerd op Dranouterfestival, Mano Mundo en het Tilburgse Festival Mundial. Gaat dat zien, en vooral: horen!

De Platino is nu uit bij Music & Words

take down
the paywall
steun ons nu!