Nieuws, Samenleving, Cultuur, Graffiti, Hoax, Banksy -

Banksy haalt nieuws met hoax

Afgelopen weekend verspreidde het bericht dat graffiti-kunstenaar Banksy ontmaskerd was zich als een lopend vuurtje. Heel wat media berichtten dat de artiest gearresteerd was na een dure en intensieve klopjacht. Al snel bleek het echter om een hoax te gaan.

maandag 25 februari 2013 21:11
Spread the love

Er verscheen een persbericht en de website superofficalnews.com kwam als een van de eerste met het nieuws. Aangezien het bericht doorspekt was van details en verwijzingen, werd het nieuws door heel wat media overgenomen. In het artikel stonden bijvoorbeeld ook de BBC en CCN vermeld als bronnen.

Er was verontwaardiging en ophef, voornamelijk over de manier waarop de politie achter hem aanzat. Er zou immers 24 uur per dag een groep van verschillende ‘Anti-Graffitti specialisten’ op de zaak gewerkt hebben. Hij zou uren ondervraagd geweest zijn en aangeklaagd worden voor vandalisme, samenzwering, afpersen en vervalsing. Er zouden na het nieuws honderden mensen voor het politiebureau gestaan hebben en geschreeuwd hebben: ‘ I am Banksy’. Maar daar bleek dus niks van waar te zijn, het ging alweer om een verzonnen nieuwsfeit dat in korte tijd heel wat ophef veroorzaakte.

Anti-kapitalistische kapitalist

Afgelopen week was Banksy ook al in het nieuws, omdat er een graffiti-tekening van hem in Noord Londen was weggehaald, inclusief de stenen. Later dook dit werk op bij een veiling in Miami. De buurtbewoners eisten dat het kunstwerk terug geplaatst werd op de muur van de supermarkt. Uiteindelijk werd het kunstwerk dan ook niet geveild.

Al deze aandacht kan niet anders dan voordelig zijn voor Banksy zelf. Hij is al jaren wereldberoemd door zijn sjabloongraffiti-kunst, vooral doordat hij op een humoristische manier kritisch is ten opzichte van het kapitalisme en de gevestigde orde. Daaruit volgt ook een van de meest gehoorde kritieken op zijn werk; hoe kan je tegen kapitalisme zijn en tegelijkertijd zoveel geld verdienen met je kunst en dus als geen ander deel uitmaken van het systeem?

Op zijn website staat dat je al zijn afbeeldingen mag kopiëren en downloaden voor eigen gebruik. Bij het kopje meest gestelde vragen antwoordt hij op de vraag waarom hij zichzelf zo verkoopt: ‘Ik wou dat ik een euro ontving voor elke keer als ik deze vraag krijg..’ In elke grap zit een kern van waarheid.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!