Filipijnse gemeentearbeiders protesteren tegen achterstallig loon
Reportage, Nieuws, Economie, Politiek, Protest, Filipijnen, Arbeiders, Lonen, Manila -

Filipijnse gemeentearbeiders protesteren tegen achterstallig loon

In de Filipijnse hoofdstad Manila protesteren de gemeentearbeiders, omdat ze al drie maanden wachten op hun loon. De gemeenteraad weigert het budget voor 2013 goed te keuren, waardoor de arbeiders niet worden betaald. Daarom trekken ze door de straten, in de hoop de steun van de bewoners te krijgen.

zaterdag 23 februari 2013 19:15
Spread the love

Susan Campel is gemeenteraadslid, verantwoordelijk voor de afdeling Gezondheid. Zij weigert het budget te tekenen, omdat ze meer tijd nodig heeft, zegt ze. “De raad heeft het budget nog maar net ontvangen. We willen het dus nog bestuderen en nagaan of alles in orde is. Elk jaar is de opmaak ervan te laat en elk jaar zijn de lonen te laat.”

De arbeiders stellen echter dat het om een persoonlijk conflict gaat. De ‘captain’ (een soort districtsburgemeester), Crisell Beng Beltran, is hoofd van de gemeente. Zij werd in 2012 twee maanden geschorst op beschuldiging van omkoperij maar ontkent echter de feiten.

De gemeenteraad haalt haar schorsing aan als reden voor de vertraging van het budget. Daarnaast zou er ook een werknemer vervangen zijn op de loonlijst, iets wat volgens de raad niet kan, waardoor ze het budget niet willen ondertekenen. 

Delanie R. Dumayo is een van de organisatoren van het protest en woordvoerder van de arbeiders. “We wachten al drie maanden op ons geld. Mijn telefoon werd al afgesloten omdat we de rekeningen niet kunnen betalen. Als het zo doorgaat, sluiten ze binnenkort het water en de elektriciteit ook af!”

De arbeiders hebben laten weten dat ze zullen blijven protesteren tot ze hun geld zien. Het Department of Internal and Local Government (DILG), een overheidsinstelling die tussenkomt bij dergelijke problemen, probeert nu tot een oplossing te komen met de captain en de gemeenteraadsleden.

take down
the paywall
steun ons nu!