Marc De Vos en de Griekse metafoor

Marc De Vos en de Griekse metafoor

donderdag 21 februari 2013 09:23
Spread the love

Naar aanleiding van de vakbondsactie in Brussel vindt  Marc De Vos het vandaag nog eens nodig om de ondertussen beruchte “Griekenland metafoor” boven te halen in  De Standaard, meer bepaald in zijn korte stukje ‘Griekenlandmoment voor België?’ Het wordt volgens hem tijd “dat we samen beseffen, zoals Griekenland, dat we fundamenteel boven onze economische stand leven.”  

Daniel Knight schreef  eerder al op de website Social Europe Journal dat zoiets tegenwoordig een favoriete tactiek is van rechtse commentatoren overal in de eurozone om structurele hervormings-en soberheidsagenda’s te bepleiten. Marc De Vos zegt overigens een aantal terechte zaken in zijn bijdrage, maar zijn verwijzing naar Griekenland had hij dus beter achterwege gelaten, wegens niet bijster origineel en compleet naast de kwestie. Griekenland is een apart geval, daar is zowat iedereen het over eens.

Ik pleit voor een moratorium op de – tot op de draad versleten – Griekse metafoor in het sociaal-economische debat. Het is een dooddoener, een beetje zoals we ons in het publieke debat best ook niet bezondigen aan een reductio ad Hitlerum. Marc, tijd om uit een ander vaatje te tappen.

Trouwens, als er al iemand nood zou hebben aan een ‘Griekenlandmoment’, dan vrees ik dat het de Europese leiders zijn (nu doe ik het zelf:) ). In de zin van: dit kortzichtige Europese beleid werkt niet, niet in Griekenland, nergens niet. Alles staat in functie van het “redden” van de Euro, het neoliberale speeltje bij uitstek, en daar hebben de Europese leiders blijkbaar nogal wat verschroeide aarde voor over.  Ik vermoed dat de Italianen dit weekend nog eens een middelvinger gaan opsteken naar dat beleid. Benieuwd welk stukje Marc de Vos dan gaat schrijven. 

take down
the paywall
steun ons nu!