Actievoerders pleiten voor de vrijlating van Bradley Manning (Foto: Bradley Manning Support Network)

WikiLeaks-klokkenluider Bradley Manning al 1.000 dagen opgesloten

Op 23 februari 2013 zal de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning 1.000 dagen zonder proces opgesloten zitten in een gevangenis in de Verenigde Staten. De nu 25-jarige soldaat werd in mei 2010 opgepakt voor landverraad nadat hij naar zijn geweten geluisterd had. Hij speelde namelijk informatie door aan WikiLeaks over de niet zo propere praktijken van het Amerikaanse leger, waarin hij zelf diende, in de Irak-oorlog.

vrijdag 15 februari 2013 15:10
Spread the love

Al drie verjaardagen spendeerde de jongeman achter slot en grendel omdat hij vond dat het Amerikaanse publiek het democratisch recht had om te weten wat er met hun belastingdollars uitgespookt wordt in het buitenland.

Bradley Manning wordt ervan beschuldigd informatie over de wanpraktijken van het Amerikaanse leger in Irak (Iraq War Logs) te hebben hebben doorgespeeld aan WikiLeaks, alsook over de oorlog in Afghanistan (Afghan War Diary). Hij zou onder meer de video online gezet  waarin getoond wordt hoe een Apachehelicopter ongewapende burgers en twee Reuterjournalisten vermoordt.

De documenten werden gepubliceerd op de WikiLeaks website. Ze openbaarden onder meer het ware aantal burgerslachtoffers in Irak en hun doodsoorzaak. Ook maakten deze documenten duidelijk in welke mate door de Verenigde Staten gesponsorde huurlingen zich te buiten gingen aan mensenrechtenschendingen.

Bradley Manning is al tweemaal genomineerd voor de Nobelprijs. Op 23 februari zit hij al 1.000 dagen achter de tralies, een deel daarvan bracht hij door in eenzame opsluiting. Hij wordt onderworpen aan onmenselijke behandelingen. Als het klopt dat hij dit allemaal naar buiten heeft gebracht, dan verdient hij volgens het Bradley Manning Support Network een medaille in plaats van de zware gevangenisstraf die hem nu boven het hoofd hangt.

De aanklager wil Manning laten veroordelen voor ‘verraad’, meer bepaald ‘het geven van hulp aan de vijand’, een beschuldiging waarop levenslang staat. De verdediging wil dat hij beschouwd wordt als een klokkenluider en stelt dat transparantie geen verraad is.

Blijkbaar is het wijzen op oorlogsmisdaden strafbaar in de Verenigde Staten. Het Bradley Manning Support Network roept op om overal ter wereld acties op touw te zetten op 23 februari om er voor te zorgen dat de jongeman niet in de vergetelheid geraakt, en om de Amerikaanse regering eraan te herinneren dat ze de mensenrechten die ze overal predikt ook zelf moet respecteren.

Op 23 februari zal er ook een vreedzame protestactie gehouden worden aan de Amerikaanse ambassade in Brussel (Regentlaan 25, 1000 Brussel). Zie de website van de protestwake aan de Amerikaanse ambassade.

Ludo De Brabander is stafmedewerker bij Vrede vzw in Gent.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!