De recent onthoofde buste van de Syrische dichter Al Ma'ari
Opinie, Nieuws, Politiek, Cultuur, Islam, Syrië, Dichters, Opstand Syrië, Gewapende rebellen, Jabhat al Nusra li Ahl al Sham, Jihadistische-salafisten -

Gewapende rebellen Syrië tonen hun ware gelaat

De gewapende rebellen in Syrië laten meer en meer hun ware gelaat zien. Naast gruwelijke moorden op mensen plegen zij ook misdaden tegen de eeuwenoude Syrische cultuur. Zopas hebben ze het standbeeld van één van de grootste Syrische dichters 'onthoofd'. Hoelang nog blijft het Westen deze waanzin steunen?

donderdag 14 februari 2013 17:00
Spread the love

Ik lees onze kwaliteitskranten nogal oppervlakkig. Ik noteer welke N-VA’er die dag wordt geïnterviewd en dan blader ik kregelig verder. Ik had het berichtje dan ook eerst niet gezien. “Ze hebben je vriend in Syrië onthoofd”, zei mijn vrouw, “heb je er weer over gekeken?”

U moet nu niet direct ongerust worden. Die vriend van mij is al 955 jaar dood. Het was maar zijn standbeeld. Maar toch. Het gaat om de dichter-filosoof Abu Ala al Ma’ari. Zijn standbeeld staat in de stad Idlib, in het noordwesten van Syrië, dicht bij zijn geboorteplaats Ma’arat al Numan (zie deze weblink).

De daders zijn het Jabhat al Nusra li Ahl al Sham, het Steunfront voor het Syrische volk. Het is de meest recente ‘verzetsbeweging’, hun eerste actie dateert van januari 2012. Het zijn geen Syriërs, vandaar de naam Steunfront, maar ze rekruteren volgens een van hun emirs in Saoedi-Arabië, Irak, Pakistan, Libanon, Turkmenistan, Frankrijk en zelfs in Groot-Brittannië. (The Telegraph, 2 december 2012). Hun financiers zitten in de Golfstaten en Qatar.

Het Jabhat pleegde bomaanslagen en zelfmoordoperaties in Aleppo en Damascus. Zij executeerden 13 geboeide mannen in Deir al Zor. Dit werd eerst toegeschreven aan troepen van president Assad, maar daarna werd het door hen officieel opgeëisd. (Reuters, 5 juni 2012). Ze hebben ook een tv-presentator van de staatstelevisie publiekelijk onthoofd. Het Jabhat al Nusra staat dan ook op de lijst van terroristische organisaties van de VS.

Dat wil natuurlijk nog niets zeggen, maar toch. Het zijn jihadistische-salafisten. Sorry voor de term. Er zijn ook niet-gewelddadige salafisten, die kan je eventueel vergelijken met onze Getuigen van Jehova, die willen leven zoals in de tijd van de profeet Mohamed. Dat willen deze terroristen ook. Hun strijders krijgen dan ook eerst een religieuze opleiding, pas daarna een militaire. Als dat laatste al nodig is, gezien hun achtergrond.

Als salafisten zijn ze tegen roken. Tabak bestond nog niet in Arabië ten tijde van de profeet. Of zoals een van hun emirs het uitlegde: “Als ze rokers zijn en ze sneuvelen in Syrië, hoe kunnen we dan weten dat ze sneuvelden op het pad van God, misschien waren ze gewoon op zoek naar een nieuw pakje sigaretten?” Als ze aan de macht komen, zal dan op de pakjes sigaretten staan: “Roken kan u het Paradijs kosten”? Dan toch iets positiefs, een Rookvrij Paradijs.

Hun postuum slachtoffer, Al Ma’ari was een fanatieke vegetariër, zelfs veganist. Zo schakelde hij over op een streng vegetarisch dieet van olijfolie, vijgen en linzen. En die ingrediënten kende men al ten tijde van de Profeet, dus daar zal het Jabhat wel geen probleem mee hebben. Wel met zijn antireligieuze gedichten zoals dit hier:[1]

De godshuizen worden geleid door mannen die aan de hand van verzen terreur zaaien, 

net zoals andere mannen in kroegen plezier brengen 

Ontwaak, ontwaak gij verdwaalden. Uw religies zijn de waanbeelden van uw voorouders.

Zij verkondigen dat de Tijd zal eindigen, dat de dagen geteld zijn.

Zij liegen. Zij kennen de Tijd niet. Luister niet naar deze kampioenen van de leugen.

De mensen willen dat een imam hen voorgaat en met zijn woord de volgzame menigte leidt.

Illusie en bedrog. Alleen de Rede kan ons leiden. Ons verstand is onze gids bij dag en bij nacht 

Mozes predikte en stierf. Met Jezus gebeurde net hetzelfde.

En ook met Muhammad, ondanks zijn vijf gebeden daags.

Gisteren en vandaag zijn eender, nog altijd sterven de mensen 

Geloof, bijgeloof, ongeloof: Koran, Thora, Evangelie, elk op zijn manier.

Iedere generatie heeft haar eigen leugens en iedereen wil erin geloven!

Zal er ooit een generatie opstaan, die alleen maar naar waarheid zal zoeken 

De moslims zitten fout. De christenen zijn van de ware weg geweken, 

de joden dwalen eeuwig door, de magiërs zien het verkeerd.

De wereld kent slechts twee soorten mensen:

Zij die een geloof hebben en geen verstand en zij die verstand hebben en geen geloof.

Al-Ma’ari schreef deze goddeloze verzen rond het jaar 1040. Dat kon toen binnen de islam. Vijftig jaar later zou men in Europa ‘onze’ eerste Heilige Oorlog prediken, de kruistochten. Nu verwoesten zogezegde ‘echte moslims’ bibliotheken in Timboektoe en onthoofden ze wie niet met hen is, zelfs een standbeeld.

Voorlopig is het graf van Al Ma’ari nog onaangeroerd. 

Lucas Catherine

Lucas Catherine is auteur van onder meer: Islam voor Ongelovigen, EPO, 1997; Gaza, Geschiedenis van de Palestijnse tragedie, EPO, 2009; De Israëllobby, EPO, 2011.

[1] Hij schreef ook feministische gedichten, u kan ze lezen in mijn boek En de Mens schiep god, EPO 2012.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!