Aalsterse carnavalsvereniging doopt N-VA om tot SS-VA

De verklikkerssamenleving in wording

woensdag 13 februari 2013 12:45
Spread the love


doc

Wie dacht dat je jezelf op carnaval eens goed kon laten gaan, die heeft het mis. Als je met de verkeerde lacht is het immers mogelijk dat je foto in sommige kranten verschijnt met de boodschap: “Die was erbij”. Dat is alvast wat een plaatsvervangend vrederechter uit Gent overkwam.

Tijdens het Aalsterse carnaval waren er een paar snoodaards die het aandurfden de N-VA te hekelen. Ze trokken een nazi-uniform aan, noemden zichzelf ‘SS-VA’ en hanteerden de slagzin ‘Kreften. Zaugen. Memmen.’ Die zou moeten verwijzen naar de N-VA-slogan ‘Denken. Durven. Doen.’

Of het nu al dan niet gepast is om jezelf als nazi/Gestapo/fascist/…  te verkleden zal elke jaar opnieuw tot discussie leiden.  Meestal is onderwerp van spot (diegene die men als nazi afbeeldt) niet echt gediend met de vergelijking en veelal zijn of haar medestanders al evenmin. 

Maar laat dat nu net deel zijn van carnaval: je onderwerp (liefst iets of iemand met macht) bespotten en daarbij de grenzen van het fatsoen aftasten.

Er zijn echter ook mensen die vinden dat je op die manier WOII, de Holocaust, het nazisme enzovoort, bagatelliseert terwijl tientallen miljoenen mensen het leven verloren door het nazisme, de oorlog en de concentratiekampen. Op zich is dat een discussie die achterhaald is, want je ziet wereldwijd steeds meer verkleedpartijen in nazi/Gestapo/… om de spot te drijven met politici. Enkele jaren gelden was het W. Bush die werd vergeleken met Hitler, tegenwoordige is het vooral Duits bondskanselier Angela Merkel die met een snorretje wordt opgevoerd.

Wat echter nieuw is, of althans toch in Vlaanderen, is dat men carnavalstoeten gaat analyseren wie zich in wat verkleedde om vervolgens die mensen met naam en toenaam in de krant op te voeren. Dat gebeurt natuurlijk enkel met die carnavalisten die het aandurfden om de N-VA te hekelen. Zij worden met naam en toenaam ‘ter orde’ geroepen.

Jezelf in een nazi verkleden is voor die media niet echt een probleem. Ik vond althans geen artikels of bijdragen die onthulden wie zich de afgelopen jaren al dan niet als nazi verkleedde tijdens diverse carnavalsoptochten.

Durf je jezelf echter als nazi te verkleden om de N-VA te hekelen, dan is kans echter groot dat je foto daags nadien in de krant verschijnt, dat journalisten je baas opbellen om te vragen of die dat wel oké vindt enzovoort. De Vlaamse media willen alvast graag voorop lopen in die verklikkerssamenleving.

Je zou haast gaan denken dat die kostuums niet eens zover gezocht zijn, of ga ik nu een beetje kort door de bocht?

take down
the paywall
steun ons nu!