Anderlechtse buurt Kuregem brengt goed nieuws
Nieuws, Samenleving, Kuregem, Brussel, Lokaal, Recensie, Anderlecht, Brussel -

Anderlechtse buurt Kuregem brengt goed nieuws

De auteur Dirk De Caluwé is enorm gepassioneerd door de Anderlechtse wijk Kuregem. Samen met organisaties en bewoners uit de buurt maakte hij een brochure en een tentoonstelling over het goede nieuws uit deze volkswijk. De media, zo vindt hij, creëren immers niet altijd een correct beeld over wat daar leeft.

maandag 11 februari 2013 12:55
Spread the love

Kuregem heeft troeven

De Caluwé: “In 1997 waren er rellen in Kuregem. Ik vond dat de media hier vaak eigenaardig over berichtten. Men sprak over migrantenrellen en drugsoverlast. Hierdoor worden de bewoners gestigmatiseerd. Dat vind ik niet correct.”

De auteur publiceerde reeds eerder een brochure over de wijk. In zijn tweede brochure over bericht hij over verschillende positieve initiatieven van lokale bewoners en organisaties. Zelfhulporganisaties, culturele initiatieven, sociale restaurants, tewerkstellingsprojecten, mediaprojecten, alfabetiseringscursussen, naaiateliers, een sociale huisartsenpraktijk, buurtfeesten, sport… Het zijn de troeven van de wijk.

Hallucinante cijfers

Toch is de auteur niet blind voor de problemen. Het cijfermateriaal, bijvoorbeeld een werkeloosheidspercentage van ongeveer 40%, is ronduit hallucinant. Volgens deze gewezen leerkracht ligt de schuld van de problemen niet bij de bewoners, maar bij de overheid. “Het zijn juist de bewoners die zich inzetten voor hun wijk!”

Bewoners en organisaties werkten ook mee aan de brochure en de tentoonstelling. Eigenlijk is het een echt groepswerk. Foto’s werden genomen door mensen die thuis een ongebruikte camera hadden. Met een fotoatelier werden deze mensen begeleid. Een Kuregemse drukker drukte vervolgens de brochure.

Brochurereeks over Kuregem

De schrijver is zo enthousiast over Kuregem dat hij zelfs bezig is met een brochurereeks over de wijk: “Vorig jaar verscheen deel 1. Dat was de historische context. Nu is deel 2 verschenen met het positieve nieuws uit de wijk. Deel 3 zal gaan over de geschiedenis van Kuregem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is heel wat rond deportatie en verzet te doen geweest. Verder zijn er zoveel religies, nationaliteiten, scholen en kunstwerken in de wijk. Kuregem is echt de moeite waard om te ontdekken.”

Benieuwd naar meer? 

De tentoonstelling met geluidsparcours ‘Welk nieuws over Kuregem?’ loopt nog tot deze vrijdag 15/02/’13 in de Curo Hall, Ropsy Chaudronstraat 7 te 1070 Anderlecht. Maandag tot en met vrijdag van 09u00 tot 18u30.

De brochure ‘Kuregem deel 1 historische context’ kun je hieronder downloaden. De brochure ‘Kuregem deel 2 goed nieuws’ is verkrijgbaar bij Passa Porta of Standaard Boekhandel in Brussel of via de auteur: dirkdca@gmail.com of 0484 / 916.252.

take down
the paywall
steun ons nu!