Nieuws, Cultuur, Recensie, Indie, Postrock, Low Vertical -

LuisterPost: Low Vertical: ‘We are Giants’

Belgische rockmuziek loert vaak teveel in de achteruitkijkspiegel. Een mooi voorbeeld van hoe het dan wel moet is het viertal Low Vertical. Hun tweede cd ‘We Are Giants’ staat voor frisse, fijnzinnige klankschetsen en een stel impressionistische postrocksongs.

vrijdag 8 februari 2013 20:32
Spread the love

Voor mooie muziek hoeft men echt niet over de grenzen te kijken. Vaak is het slechts voldoende om in de omgeving van goede bands eens rond te neuzen. Zo blijkt de tweede plaat van het Brugs-Gentse Low Vertical geproduceerd te zijn door Wouter Vlaeminck van Tomàn. Tevens is Tomàn-drummer Lode Vlaeminck vanaf deze plaat lid van de groep. Voor ons alvast reden genoeg om eens te gaan luisteren.

Fragiel

Het begint met de dromerige titeltrack. Denk aan de latere Radiohead in een romaanse kerk: mystiek, intiem en voorzien van zeer fragiele percussie, wat het geheel weer net buiten de verwachtingen plaatst. Niet voor lomperiken, dat is zeker. Daarna ‘Toulouse-Lautrec’: de Franse kleine schilder van Montmartre zorgt alvast voor excellente inspiratie. De song kent ook een artistieke opbouw; wordt alsmaar breder en breder als een rivier die de zee in zicht heeft, om dan zachtjes op te houden.

Kosmisch

‘Good Luck, Little Fellow’ is dan weer een repetitief liedje, mèt een mooie zangmelodie. Daarna komen er zowaar twee space-tripjes voorbij (‘Spacemininvaders pt. I & II’) en het van een discobas voorziene ‘Summer’. ‘Sensei’ levert daarnaast het soort van filmmuziek waarvoor je de speakers luider zet, terwijl ‘Epic Slaughter’ (juist, ja) één briljante kosmische werveling is, vermomd als nummer.

Op de afsluiter ‘Noa’ laat Lode Vlaeminck zich nog eens goed horen en krijgt de muziek een totaal andere toon en gevoel. We zijn er zeker van dat ze de titel We Are Giants bescheiden bedoeld hebben, maar desalniettemin ontpopt het gezelschap zich op deze plaat tot een stel Grote Vriendelijke Reuzen. Houden zo.

Koen De Meester

Nu uit op Zeal records, de plaat valt hier te beluisteren.

take down
the paywall
steun ons nu!