Chokri Belaid (1964-2013)
Nieuws, Afrika, Politiek, Tunesië, Arabische lente, Chokri belaid -

Tunesische regering moreel verantwoordelijk voor moord op links politicus

De Tunesische regeringspartij Ennahda is moreel verantwoordelijk voor de moord op de linkse politieke leider Chokri Belaid. Het is te vroeg om te zeggen wat er nu gaat gebeuren. In ieder geval is de toestand zeer labiel en is de toekomst van de Tunesische revolutie onzeker.

donderdag 7 februari 2013 14:18
Spread the love

Wie was Chokri Belaid?

Chokri Belaid (1964-2013) was reeds als student politiek actief. Hij werd onder toenmalig president Habib Bourguiba meerdere malen vastgezet. Onder diens opvolger, president Ben Ali, was hij actief als mensenrechtenadvocaat.

‘Het regime was hem zeker niet gunstig gezind. Hij was een overtuigd marxist en panarabist. Vanuit zijn politieke overtuiging werkte hij sinds de revolutie mee aan de vereniging van de linkse krachten in een populair front, om zo een tegenmacht tegen de conservatieve partijen te vormen”, aldus Sami Zemni, professor aan de Universiteit te Gent en redacteur van het recent verschenen boek ‘Het Midden-Oosten. The times they are a-changin’.

Hij wijst niet onmiddellijk met de vinger naar de partij aan de macht, de islamitische partij Ennahda. “Volgens mij moet je de daders eerder in salafistische middens zoeken”, aldus nog Zemni (Salafisme is een puriteinse beweging die voor een zeer reactionaire interpretatie van de koran staat en een letterlijk naleven van de religieuse voorschriften door de maatschappij eist)

Morele verantwoordelijkheid

“De vraag is maar wat de precieze relatie is tussen de salafisten en bepaalde delen van de Ennahda-partij. Maar zelfs al is de regeringspartij Ennahda niet betrokken bij de moord, ze draagt er toch een zware politieke en morele verantwoordelijkheid voor.”

“ Ennahda is de voorbije twee jaar niet bepaald effectief opgetreden tegen het toenemende politieke geweld. Ze hebben het ook nooit expliciet afgekeurd.” Dat klopt zeker. Ennahda ziet de mobilisatiekracht van de vakbonden met lede ogen aan. Er zijn de laatste maanden meer en meer gewelddadige confrontaties tussen vakbondsleiders en milities van Ennahda geweest (nvdr: de zogenaamde comités ter bescherming van de revolutie). Zo hebben ze het klimaat geschapen voor deze politieke moord.”

De eerste minister stelt nu voor om een regering van technocraten te vormen zonder binding met de politieke partijen. Zemni: “De grootste oppositiepartij vraagt nu ook aan de president om ook de constituante te ontbinden. Dat zou Tunesië opnieuw in een nieuwe onvoorspelbare toestand brengen.”

In ieder geval is de toestand zeer labiel en is de toekomst van de Tunesische revolutie onzeker.

take down
the paywall
steun ons nu!