Ik steun de staking van de penitentiair beambten voor 500 procent
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Gevangenis, Gevangenissen -

Ik steun de staking van de penitentiair beambten voor 500 procent

Even het geheugen opfrissen want in de kranten lees ik hier niets over. 4 jaar geleden, februari 2009, stond ik mee aan de deur van de gevangenis van Antwerpen. Het was ijzig koud, cipiers hadden er genoeg van, ze begonnen een dagenlange staking. Er zaten toen 750 mensen achter de tralies in de Begijnenstraat, terwijl er maar een capaciteit van 440 plaatsen is. Hou jullie vast: de Wetstraat gaf hen gelijk.

donderdag 7 februari 2013 12:12
Spread the love

Iedereen kan via google de persartikels van die tijd nalezen. 
Van De Clerck over Onkelinx, Landuyt en zowat elke zelfverklaarde justitiespecialist viel te horen “het was een schande, onverantwoord, veel té veel mensen op die manier in een voorarresthuis, dat kon niet in het centrum van Antwerpen”….kortom, het regende superlatieven en grote verontwaardiging op de politieke tribune. 

De knoop werd definitief doorgehakt, men zou een gevangenis huren in Tilburg. Er werd eerst nog wat over bootjes-huren gezeverd in de plenaire vergadering, maar zowaar, zowaar, in februari 2010, exact een jaar later, werden een 500-tal gevangenen naar Nederland versast. Oef, even de druk van de ketel. 

Het gebeurde wel op z’n Belgisch natuurlijk: men vergat – oeps – het huurcontact in de begroting te voorzien, transportkosten en personeelskosten waren veel te laag geschat. Enfin, gedrochtcontract of niet, een paar maanden later werd het huurcontract nog eens uitgebreid tot 650 man.

Logisch, want Tilburg hielp maar enkele maanden, wat later zat de Begijnenstraat terug aan die onverantwoorde 750 man overbevolking.

Enfin, opnieuw enkele maanden druk van de ketel, daarna wat nieuwe gevangenisvleugels hier en daar, maar dat was het dan. Dat was het. 

Momenteel – as we speak – zitten er 726 man in de Begijnenstraat. Komende van 694 mensen vlak na nieuwjaar. Voelen jullie het al komen?

Over twee weken is daar opnieuw die piek van 750 man

Nog twee weken dus, zo schatten we, en we zitten opnieuw aan die piek van 750 man. 

Er is geen Tilburg-zijsprong meer mogelijk, geen enkele extra vleugel meer die binnenkort opengaat, kortom, er is voor de nabije toekomst geen enkel alternatief. 

Integendeel, doordat Liesbeth Homans bij de verkiezingen ‘neen’ zei aan de nieuwe gevangenis in Wilrijk en haar woord hield, zal er met zekerheid geen gevangenis komen voor 2019 in Antwerpen. We zitten daar dus door deze ‘neen’ terug bij af. 

Wie hoort nu de Landuyten en de De Clerckskes van de wereld? 
De toestand is krék dezelfde als in 2009. De gevangenis ligt nog steeds in het centrum. En ze is ronduit gevaarlijk explosief. 

Met andere woorden: chapeau penitentiair beambten dat jullie dit dagelijks blijven slikken. De Wetstraat zou aan de kop van jullie stakingsstoet door Brussel moeten lopen. Het is het minste wat ze kunnen doen.

take down
the paywall
steun ons nu!