Kunst van Tom Vermeylen en Renate Els Aerts op het De Coninckplein
Nieuws, Samenleving, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, De Coninckplein, Café Kiebooms, Renate Els Aerts, Food for Foodies, Buurthuis DeBuurt, Coffee Bar Viggo's -

Kunstboulevard toont de mooiste plekjes van het De Coninckplein

De bewoners rond het Antwerpse De Coninckplein hebben zich tot op heden opvallend buiten de politieke polemiek gehouden over een eventuele aanpassing van de naamgeving van hun plein. Liever dan zich in een - volgens hen niet ter zake doende - discussie te storten, hebben ze zich de voorbije jaren stevig verenigd, wat onder meer resulteerde in het oprichten van een buurthuis op het plein.

woensdag 6 februari 2013 11:23
Spread the love

Kunstzinnige projecten allerlei tonen bovendien op geregelde tijdstippen dat er heel wat ten goede veranderd is op het plein en de omgeving. Zo hingen de bewoners het plein vol met hun persoonlijke nieuwsjaarwensen, mooi omkaderd met aangepaste verlichting.

Deze zijn opgezet als een duidelijk statement tegenover de rest van de Scheldestad, waarmee ze willen aantonen dat het De Coninckplein al niet lang niet meer het probleemgebied is van weleer, waar drugdealers en criminelen de sfeer bepaalden.

Huisjes op de Melkweg

Een van de voortrekkers van deze frisse wind die over het plein waait is kunstenares Renate Els Aerts, die trouwens vijf jaar geleden al een opvallend kunstparcours in mekaar stak in samenwerking met Samenlevingsopbouw en het project Stad in Vernieuwing.

Met haar ‘Huisjes op de Melkweg’ loodste ze de deelnemers aan het parcours langs een hele reeks horecazaken, winkeltjes en fijne plekjes op en rond het De Coninckplein en zette ze via haar kleine huisjes de mooie plekjes in de omgeving letterlijk in de verf. Zij is ook de bedenkster van de nieuwjaarswensen die tijdens de eindejaarsmaanden het plein omkaderden.

Boulevard De Coninck

Een nieuw project dat loopt tot en met zondag 3 maart 2013 is de Boulevard De Coninck, een kunstroute door de buurt waar je als deelnemer kan ontdekken hoe de buurt leeft en hoe, naast de oorspronkelijke bevolking, een heel nieuw publiek de weg naar het plein heeft gevonden.

De koffiebar Viggo’s schenkt heerlijke koffie en herbergt vaak mensen in vergadering of jeugd achter hun laptop. Kiebooms heeft een grote verscheidenheid van mensen van jong tot oud, luisterend naar live music.

Food For Foodies kookt en leert koken met de vreemdste ingrediënten en in de bibliotheek Permeke wordt gezellig gelezen, gegeten en gebabbeld. Nieuwkomer is het ‘Buurthuis DeBuurt’ dat op zondag 20 januari 2013 werd geopend en nu al een groot succes kent.

Het nieuwe huis vertegenwoordigt de buurt met al zijn vreemde vogels, jonge stadsmussen en grijze duiven. En tenslotte is er nog de mooiste art nouveau-etalage van de wijk, in een huis dat wordt bewoond door een jong en ambitieus gezin.

Cara-tempel

Het werk van Renate Els Aerts ligt in de sociaal artistieke sfeer. Meestal worden andere mensen of de omgeving betrokken in het kunstwerk. Zo verschijnen bijvoorbeeld foto’s van buren, de bakker of klanten van Viggo’s op sommige objecten.

De vroegere pleinbewoners prijken op een ‘cara-tempel’. Maar ook de Chinese wijk krijgt aandacht. En uiteraard duikt er een huisje op in de etalage van de kubus van Permeke, met de onvermijdelijke link naar boeken.

Zo toont deze gedreven bewoonster en kunstenares via haar kunst de mooiste plekjes van het veel geplaagde Antwerpse De Coninckplein en haar omgeving.

take down
the paywall
steun ons nu!