Nieuws, Commons, Toekomstfabriek, Tine De Moor -

Tine De Moor: ‘Commons’ krijg je als lid van een gemeenschap en zijn geen koopwaar.

Tine De Moor: ‘Commons’ krijg je als lid van een gemeenschap en zijn geen koopwaar.
maandag 4 februari 2013 17:51

In allerlei politieke discussies duikt steeds vaker het begrip Commons op. Een begrip met een lange geschiedenis en een nieuwe relevantie. In zijn meest rudimentaire betekenis verwijst het naar een goed in gemeenschappelijk bezit. Dat kan gaan om graasland, het milieu, open source software, het menselijk genoom … Van belang is niet zozeer de aard van het goed, dan wel het feit dat het gemeenschappelijk bezit is. Deze vorm van bezit verschilt zowel van staatseigendom als van privébezit. Commons krijg je als lid van een gemeenschap en zijn geen koopwaar.

Over de actuele relevantie van deze Commons hebben we een uitvoerig gesprek met Tine De Moor, verbonden aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Dit gesprek vond plaats in het kader van De Toekomstfabriek, een project van Victoria Deluxe, Samenlevingsopbouw Gent, ABVV, ACV/ACW Gent – Oost-Vlaanderen, LEF, Masereelfonds Gent, Vrede vzw en Vooruit. Elke organisatie deelt een centrale vraag met elkaar en geïnteresseerde medeburgers. Rond die vragen wordt een reeks avonden opgezet. Acht organisaties, dat zijn acht vragen – die acht Toekomstfabriekavonden vormen tussen november 2012 en juni 2013. 

De activiteitenkalender vind je hier.

Meer interviews vind je hier.

take down
the paywall
steun ons nu!