Mariano Rajoy (Foto: La Moncloa - Gobierno de España)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Corruptie, Economische crisis, Spanje, Zwart geld, Mariano Rajoy, El País, Smeergeld, Partido Popular -

Corruptie Spanje: “Rajoy is het zoveelste probleem, niet de oplossing”

"Rajoy is het zoveelste probleem geworden van dit land, in plaats van de oplossing”. Met die woorden veroordeelde Alfredo Pérez Rubalcaba, leider van de oppositie en secretaris-generaal van de Spaanse socialistische partij (PSOE), het recente corruptieschandaal van wat in Spanje bekend kwam te staan als 'los papeles de Bárcenas'. PSOE eist nu het vertrek van premier Mariano Rajoy, en wordt daarin gesteund door de partij Izquierda Unida (IU).

maandag 4 februari 2013 18:55
Spread the love

De eis van linkse partijen PSOE en IU dat Rajoy op moet stappen, lijkt terecht, maar de meerderheid die de centrumrechtse Partido Popular (PP) – de partij van premier Rajoy- in het Spaanse parlement heeft, maakt een motie van wantrouwen tegen de regering praktisch onmogelijk.

Niet alleen binnen de politiek is de verontwaardiging groot, ook de Spaanse bevolking is allerminst opgezet met het schandaal. Politici die jarenlang tonnen smeergeld aannemen en ondertussen zware bezuinigingen doorvoeren voor een bevolking waarvan intussen meer dan 26 procent werkloos is: men zou voor minder de straat op komen.

De afgelopen dagen waren de straten van Madrid dan ook gevuld met een woedende menigte, die net als PSOE en IU het aftreden van de Spaanse regering eisen.

Petitie

Opiniepeilingen tonen een niet eerder geziene daling in populariteit van de PP: van 29,8 procent steun naar 23,9 procent in een maand tijd.

77 procent van de 1.000 ondervraagden in een enquête van de Spaanse krant El País vindt dat Rajoy geen regeringshoofd meer zou moeten zijn, en 80 procent vindt dat de politici van de PP die smeergeld hebben aangenomen stante pede hun ontslag zouden moeten indienen.

Volgens de Financial Times wist een online petitie die pleit voor het aftreden van Rajoy tot zaterdagochtend al 650.000 handtekeningen te verzamelen.

Smeergeld

Het schandaal van de ‘papeles de Bárcenas’ heeft zijn naam gekregen van de voormalige penningmeester van de PP, Luis Bárcenas. Bárcenas werkte bijna twintig jaar voor de PP: tot 2009, toen uit een onderzoek naar corruptie bleek dat hij een niet nader te verklaren bedrag van 22 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening had uitstaan.

De Spaanse krant El País bracht vorige week naar buiten dat ze beslag had weten te leggen op geheime documenten van de oud-penningmeester, waarin namen van politici van de PP opgelijst staan met bedragen die zij vanaf 1990 tot aan het ontslag van Bárcenas in 2009 ontvingen.

De periodieke betalingen van smeergeld begonnen volgens El País in 1997, een jaar nadat de toenmalige partijleider José María Aznar de PP voor het eerst in haar geschiedenis een plaats in de regering bezorgde. Deze betalingen waren vooral afkomstig van bouwbedrijven.

Rajoy

Mariano Rajoy, huidig premier van Spanje, is misschien wel de meest opvallende naam op de lijst, maar ook oud-ministers Angel Acebes, Javier Arenas en Francisco Álvarez Cascos staan er op.

Rajoy is echter wel de enige politicus die gedurende de periode van 1997 tot 2008 bij de nationale leiding van de PP hoorde en op de smeergeldlijst promineert. Hij ontving in die periode van elf jaar tijd gemiddeld 25.200 euro per jaar.

Anonieme donaties

De financiering van politieke partijen in Spanje was tot een paar jaar geleden totaal niet transparant en de wetgeving daarop leek corruptie veeleer in de hand te werken dan tegen te gaan.

De socialistische regering die tot aan de verkiezingen van 2011 aan het roer stond in Spanje, voerde in 2007 een wet in die anonieme donaties aan politieke partijen verbood.

Tot die tijd konden politieke partijen eender welk bedrag van eender welke donor ontvangen, zonder dat er ooit een haan naar kraaide. Het schandaal van de ‘papeles de Bárcenas‘ is in die context haast niet verwonderlijk.

Samenzwering

En de PP zelf? Die ontkent in alle toonaarden, uiteraard. Er zou sprake zijn van een samenzweringscomplot tegen de PP. Rajoy beweert dat de documenten van Bárcenas vals zijn en dat niemand van de PP ooit zwart geld heeft aangenomen.

take down
the paywall
steun ons nu!