Persvrijheid in Griekenland met 14 plaatsen gezakt
Persvrijheid, Censuur -

Persvrijheid in Griekenland met 14 plaatsen gezakt

donderdag 31 januari 2013 09:21
Spread the love

Reporters zonder Grenzen hebben gisteren hun Persvrijheidsindex voor 2013 gepubliceerd. Griekenland scoorde op die index weer niet goed. Het land stond in 2012 op plaats 70, en in 2013 is het gezakt naar plaats 84. Net zoals in de corruptie-index scoort Griekenland ook hier weer heel slecht. In Europa doet enkel Bulgarije slechter.

Hier volgen een paar redenen:

  • Op 28 oktober 2012 wordt de journalist Kostas Vaxevanis gearresteerd omdat hij de namen heeft gepubliceerd van de rekeninghouders op de Lagarde-lijst. De overheid was wel snel om hem te vatten, terwijl ze nooit iets had gedaan met de lijst zelf. Het voorval zorgde voor wereldwijde kritiek.
  • Op 25 september 2012 werd een jongeman van 27 gearresteerd omdat hij een facebook pagina had gemaakt met de naam “Gerontas Pastitsios” (pastitsio is een Grieks ovengerecht), omdat hij de draak wilde steken met mensen die dweepten met de monnik “Gerontas Paisios” omdat die zogezegd toekomstvoorspellingen had gemaakt die nu leken uit te komen. Paisios zou ook de weg uit de crisis hebben gewezen. De woordvoerder van Gouden Dageraad maakte een opmerking in het parlement over blasfemie en een dag later zat de maker van de facebook-pagina in de cel.
  • Op 9 oktober 2012 stond er een reportage in The Guardian over antifascistische betogers die waren opgepakt en werden gefolterd door de Griekse politie, terwijl die intimeerden door te zeggen dat de actievoerders zich niet meer konden verbergen, want ze waren lid van Gouden Dageraad, een beweging die zich alsmaar meer uitbreidt. Als reactie op de reportage dreigde minister van Burgerbescherming Nikos Dendias om The Guardian hiervoor een proces aan te doen. De dreiging is nooit in concrete actie omgezet.
  • Toen twee journalisten op de openbare zender melding maakten van die dreiging van Dendias, een aantal weken later, werd hun televisieprogramma voor onbepaalde tijd opgeschort.
  • Op 11 oktober 2012 protesteerden een groep extreme religieuzen, samen met leden van Gouden Dageraad, tegen de opvoering van het theaterstuk Corpus Christi, waarin Jezus en zijn discipelen als homoseksuelen worden afgebeeld. Een paar dagen later worden de voorstellingen stop gezet. In dezelfde week wordt een scene van de serie Downton Abbey waarin 2 mannen elkaar kussen, gecensureerd op de openbare televisie.
  • Op 26 oktober 2012 maakte journalist Christos Dantsis een reportage over de feestelijkheden in Thessaloniki naar aanleiding van de bevrijding van de stad en de nationale Griekse feestdag. Toen hij het protest van de bewoners tegen de Griekse premier en de Griekse president, die zich in Thessaloniki bevonden, in beeld bracht, en vermeldde dat er een grote politiemacht op de been was om mogelijk protest in de kiem te smoren, werd hij weggehaald voor de camera en werd een andere journalist in de plaats gebracht die een “aangenamer” verslag moest brengen.
  • Op 28 oktober publiceerde een man op het eiland Korfoe foto’s van de viering van de nationale feestdag waarom oproerpolitie en leden van Gouden Dageraad herkenbaar zijn. Hij werd gearresteerd wegens inbreuk op privacy en omdat hij opzettelijk fout nieuws publiceerde in een poging om de staat de destabiliseren.

Het zijn maar een paar voorbeelden, maar het mag duidelijk zijn: het wordt alsmaar moeilijker om op een objectieve manier nieuws te brengen in Griekenland.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!