Griekse boeren komen op straat
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Landbouw, Economische crisis, Vakbondsactie -

Griekse boeren komen massaal op straat

In heel Griekenland komen de boeren met hun tractoren op straat om te eisen dat een aantal besparingsmaatregelen die de Griekse regering aan de sector heeft opgelegd, ongedaan worden gemaakt. Als de regering niet aan de eisen tegemoet komt, dreigen de boeren de Griekse snelwegen te blokkeren.

woensdag 30 januari 2013 10:32
Spread the love

Eengemaakte salarisschaal

Het protest van de boeren komt in een bewogen periode met flink wat stakingen. Eind vorige week maakte de overheid een eind aan een staking van de Atheense metro die al 10 dagen duurde. De werknemers van het openbare bedrijf weigerden de eengemaakte salarisschaal voor alle werknemers in de openbare sector, een voorwaarde die in de leenovereenkomst met de trojka is opgenomen.

Dat systeem zou tot flinke loonsverlaging leiden voor de velen. De regering dreigde met ontslag als de vakbonden de staking niet stop zouden zetten.

Afgelopen weekend 26 en 27 januari reed het openbaar vervoer nog normaal in Athene, maar sinds begin deze week blijven de bussen, trolleys en treinen aan de kant. Ook daar wordt verwacht dat de staking tot flinke spanningen zal leiden, alweer om dezelfde redenen. Donderdag 31 januari varen bovendien de schepen niet uit.

De eisen van de boeren

In dit klimaat zijn dus de Griekse boeren op straat gekomen. Vanaf eind januari treden de nieuwe besparingsmaatregelen waar een aantal maanden geleden over is gestemd in werking, en die dreigen de boeren zwaar te raken. Over heel Griekenland zijn ze met hun tractoren op de openbare weg gekomen, waar ze langs de pechstrook geparkeerd staan.

Het is wachten op een beslissing van het Nationale Coördinatie-orgaan van Griekse boeren om te zien of ze zullen overgaan tot het sluiten van de snelweg die noord met zuid verbindt.

Zoals gezegd eisen de boeren dat een aantal besparingsmaatregelen worden teruggeschroefd, want die zullen het overleven van de landbouwsector moeilijk maken. Meer in detail eisen de boeren het volgende:

  • Ze willen de afschaffing van de Speciale Taks op Brandstof. Sinds het najaar van 2012 ligt de belasting op huisbrandolie en op brandstof voor vervoer even hoog. Boeren die serres hebben, krijgen die niet verwarmd omdat ze niet genoeg geld hebben voor de brandstof. Voor velen wordt een ritje op de tractor ook al moeilijk. De boeren eisen dat zij als beroepsgroep vrijstelling van belasting krijgen op brandstof in het algemeen.
  • De voorbije maanden is de prijs van elektriciteit met tientallen procenten gestegen. De boeren eisen voor hun beroepsgroep een vermindering van 30 procent.
  • Voor arme boeren moet de mogelijkheid bestaan om rentevrije leningen aan te gaan met een gratieperiode voor de terugbetaling. Het wordt moeilijk, nu de Landbouwbank (Agrotiki Trapeza) is opgedeeld in een goede bank en een slechte bank, waarbij de goede bank is overgenomen door Pireos Bank (een privébank).
  • De boeren willen een belastingvrij inkomen tot 40.000 euro. Op dit moment wordt een boer die een eigen bedrijf heeft, belast met 35 procent vanaf de eerste euro omzet die hij draait en wordt hij bovendien nog eens met 6 procent belast op zijn netto-inkomen.
  • Een gegarandeerde bodemprijs voor de producten zodat een basisinkomen voor de boeren verzekerd is. Op dit moment kopen tussenhandelaars de producten van de boeren op, om die naar de consument te brengen. Maar de prijsafspraken onder de tussenhandelaars zorgen er voor dat boeren vaak hun producten moeten verkopen onder de productieprijs. Bovendien zijn heel wat (voornamelijk fruit-) boeren al zes maanden niet betaald geweest door de tussenhandelaars voor hun oogst van afgelopen zomer.
  • Ten slotte eisen de boeren een opheffing van de beperkingen in productie die worden opgelegd door het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU.

Woensdag 30 januari praten de boeren ook met de partijleiders van de regeringspartijen PASOK en DIMAR, en met de oppositieleiders van SYRIZA en de Communistische Partij KKE. Met Nea Dimokratia wordt niet gesproken.

Weinig manoeuvreerruimte

Minister van Landbouwontwikkeling Athanasios Tsaftaris heeft in het parlement al laten verstaan dat het heel erg moeilijk wordt om ook maar één euro te vinden voor de boeren. De budgetten zijn beperkt en heel strikt verdeeld, en de regering heeft zo goed als geen manoeuvreerruimte.

Bovendien wordt elke actie van elke minister zorgvuldig in het oog gehouden door de trojka, die geen afwijking duldt van de lijn die is uitgestippeld samen met minister van Financiën Stournaras.

Vervangend minister van Landbouwontwikkeling (een typisch Grieks ambt) Maximos Charakopoulos maakte eerder deze week de opmerking dat de boeren in het verleden vaak hun zin kregen, voornamelijk van PASOK, die altijd op de stemmen van het platteland kon rekenen. “Maar”, zo zei Charakopoulos, “die dagen zijn voorbij”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!