Schrijftips, Fact checking -

DeWereldMorgen.be maakt van fact checking een prioriteit

De geloofwaardigheid van een journalistiek stuk staat of valt met het correct weergeven van cijfers en gegevens. Daarover zijn de meeste journalisten het eens. Dankzij het internet is opzoekwerk heel wat makkelijker en laagdrempeliger geworden. Toch is er ook een keerzijde aan de medaille: de overvloed aan bronnen werkt vaak verlammend. Bovendien is lang niet alle info die op het internet te vinden valt even betrouwbaar.

maandag 28 januari 2013 09:56
Spread the love

Kritisch omgaan met bronnen en data is dan ook belangrijker dan ooit. Checken en dubbelchecken van feiten is en blijft de boodschap.

Het Duitse kwaliteitsweekblad Der Spiegel heeft maar liefst 80 factcheckers in dienst. Deze cultuur is in ons land echter nog lang niet ingeburgerd. Bij veel media ontbreekt het eenvoudigweg aan tijd en middelen om feiten en gegevens grondig te controleren. Journalisten staan onder enorme tijdsdruk en er wordt overal drastisch bespaard, waarbij het vaak vooral de eindredactie is die aan mankracht moet inboeten. Het gevolg is dat er heel wat foutieve informatie wordt verspreid, zelfs door kwaliteitsmedia.

DeWereldMorgen.be maakte het afgelopen jaar van fact checking een prioriteit en kreeg hiervoor steun van de Vlaamse Gemeenschap. DeWereldMorgen.be heeft een voltijdse fact checker ter beschikking, wat een nieuwe dynamiek op gang heeft gebracht en de kwaliteit van onze berichtgeving duidelijk ten goede komt.

Ons werk resulteerde in een beknopte en bruikbare handleiding voor (burger)journalisten. Deze handleiding stellen we graag ter beschikking van iedereen die hier gebruik van wenst te maken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!