Nieuws, Wereld, Economie, Samenleving, Shell, Goldman Sachs -

Dubieuze awards voor Shell en Goldman Sachs

Op een steenworp afstand van het Wereld Economisch Forum in Davos, reikte een groep niet-gouvernementele organisaties deze week de Public Eye Award uit aan Shell en Goldman Sachs.

zondag 27 januari 2013 15:51
Spread the love

De Public Eye Award is bedoeld voor bedrijven die mensenrechten schenden, het milieu schaden, corrupt handelen of bevolkingsgroepen benadelen.

Elk jaar wordt in januari het Wereld Economisch Forum (WEF) gehouden in Davos, een bijeenkomst van ceo’s, politici en anderen. Er wordt gesproken over oplossing van wereldproblemen vanuit het perspectief van het vrijemarktkapitalisme. Op tien minuten wandelen van het congrescentrum, woonden enkele tientallen mensen de presentatie van de Public Eye Awards bij.

“Met deze awards willen we jaarlijks de schijnwerpers zetten op bedrijven die problemen veroorzaken”, zei Andreas Missbach namens de organisatoren. Via een online poll kon dit jaar gestemd worden op ‘foute’ bedrijven. Oliebedrijf Shell werd een van de winnaars, vanwege proefboringen in het noordpoolgebied. “Veilig boren is daar onmogelijk. Shell gokt met het dierenleven en de schoonheid van een van de laatste ongerepte gebieden op aarde”, zei Missbach bij de bekendmaking van de awards.

Greenpeace-directeur Kumi Naidoo, die de award in ontvangst nam, zei van plan te zijn deze persoonlijk te overhandigen aan Shell-ceo Peter Voser. Greenpeace is bezig met een omvangrijke campagne tegen de activiteiten van Shell in het poolgebied.

Shell is tot nu toe het enige bedrijf dat de award twee keer heeft gewonnen. In 2005 kreeg het bedrijf de award vanwege activiteiten in de Tropen. De investeringen van Shell in de extreem vervuilende oliewinning uit teerzanden in Canada en het feit dat het bedrijf hernieuwbare energie uit het langetermijnbeleid heeft geschrapt, hebben ook bijgedragen aan de nominatie, zei Missbach.

Goldman Sachs

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs kreeg de jury-award. De jury stelde dat het bedrijf grote verantwoordelijkheid draagt voor de eurocrisis. Bankenexpert William K. Black, die aanwezig was bij de bekendmaking, zei dat Goldman Sachs niet de enige rotte appel was in de bankensector. “Goldman Sachs is de norm van systematisch gevaarlijke instituten”, zei hij. Black stelde dat het Wereld Economisch Forum “de mythe verspreidt dat zwendel door de zakelijk elite zeldzaam is.”

Ulrich Thielemann, expert op het gebied van zakelijke ethiek, stelde dat winstmaximalisering geen ruimte laat voor morele integriteit. “Het is de belangrijkste oorzaak van onverantwoordelijk gedrag. Er moet een einde komen aan meedogenloze concurrentie zonder oog voor mensenrechten en het milieu.”

take down
the paywall
steun ons nu!