Archief: Sociaal protest in Egypte op tweesprong (foto: CTUWS)
Nieuws, Afrika, Economie, Vakbonden, Egypte -

Moslimbroeders geloven niet in vrije vakbonden

Arbeiders speelden een cruciale rol in de Egyptische opstand, twee jaar geleden, maar aan de nieuwe machthebbers hebben ze geen bondgenoot. Die proberen de vakbeweging aan banden te leggen.

zaterdag 26 januari 2013 10:49
Spread the love

De afgelopen maanden gingen duizenden ontevreden arbeiders in heel Egypte de straat op voor betere lonen en betere omstandigheden. Meer dan tweeduizend keer, telt het Egyptische Centrum voor Economische en Sociale Rechten (ECESR) in een nieuw rapport. De regering is er niet in geslaagd de conflicten op te lossen, aldus het centrum, “en hebben niet eens een helder plan voor hoe om te gaan met de eisen. Ze zetten vooral het beleid voort van het oude regime, wat de zaak alleen maar erger maakt.”

Fragiele economie

Minister van Arbeid Khaled El-Azhary, een prominente Moslimbroeder, heeft de stakers herhaaldelijk opgeroepen terug te gaan naar hun werk terwijl de regering over hun eisen nadenkt. Volgens hem kan de fragiele economie van Egypte niet nog meer productie verliezen en moet het herstellen van de revolutie. De tekorten zijn groot, de investeerders blijven weg en het toerisme is nog steeds onder het oude niveau.

De regering probeert confrontaties met stakers te vermijden, behalve als ze de “wielen van de productie hinderen”. Dan komt de oproerpolitie in actie om protesten te breken en de organisatoren te arresteren. Meer dan tweehonderd arbeiders zijn ontslagen in de eerste drie maanden dat Morsi aan de macht was, schrijft het rapport, nog afgezien van de mensen die fysiek zijn belaagd door criminelen die in opdracht van de werkgevers protesten hebben verstoord.

Zwart maken

De regering is vervallen in de oude gewoonte om via de staatsmedia de vakbeweging zwart te maken, zegt Hadeer Hassan, een lokale journalist. “De Moslimbroederschap vindt stakingen ondermijnend voor de economie en de regering”, zegt ze. “In plaats van in te gaan op eisen, probeert het de publieke opinie aan te wakkeren tegen stakers.” Meer dan tien mensen zijn bovendien veroordeeld omdat ze met hun staking “de economie hebben gesaboteerd”, wat sinds maart 2011 als criminele daad wordt beschouwd.

De regering is intussen bezig met nieuwe wetgeving. Dat is volgens de vakbonden funest voor hun onafhankelijkheid. In een eerdere versie zouden de honderden onafhankelijke vakbonden die de afgelopen twee jaar uit de grond zijn geschoten nog worden erkend. Dat is echter volledig van tafel geveegd door de nieuwe minister. Hij stelt voor stakers die de productie ontwrichten hoge boetes te geven, en ze staan per bedrijf nog maar één vakbond toe – in lijn met de bepaling daarover in de nieuwe grondwet.

Voor de meer dan duizend onafhankelijke vakbonden, die naast de staatsvakbonden opereren, betekent de wet het einde. Dat is precies de bedoeling van de Moslimbroederschap, zegt Hassan. “Ze willen alleen vakbonden die ze kunnen controleren.”

take down
the paywall
steun ons nu!