Schoolpleinen zijn tegenwoordig een sneeuwbalvrije zone voor de schoolgaande jeugd (Foto: Vincent Tillieux)
Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Jongeren, Overlast, Lokeren, Verdraagzaamheid, GAS-boetes -

‘Verbeteringstraject’ voor sneeuwballengooiers

Nog geen week geleden berichtten de media over gemeenten, steden en scholen die sneeuwballengevechten voortaan verbieden. Aanvankelijk werd dat meewarig weggelachen, maar in Lokeren en Antwerpen aarzelt men niet om dat verbod daadwerkelijk af te dwingen.

vrijdag 25 januari 2013 14:06
Spread the love

Schoolpleinen zijn tegenwoordig een sneeuwbalvrije zone voor de schoolgaande jeugd. Een school in Brasschaat zet zelfs een ‘sneeuwploeg’ in om tijdens de pauzes het sneeuwbalverdrag – dat overigens een eigen paragraaf kreeg in het schoolreglement – af te dwingen.

De eerste sneeuwvlokjes zorgen blijkbaar voor extra inspiratie bij gemeente- en stadsbesturen, want ook daar werden sneeuwballen opeens verboden wapens. Dat het sneeuwballenverbod ook daadwerkelijk in de praktijk omgezet wordt, bewijzen recente voorvallen in Antwerpen en Lokeren, waar ATV en de krant ‘Het Laatste Nieuws’ over berichtten.

Jeugdinterventieteam

In Antwerpen kregen zeven jongeren op 21 januari te maken met een politieagent. Tijdens een sneeuwbalgevecht op een kerkplein in Berchem was een van de sneeuwballen tegen het achterwiel van zijn wagen beland. De man stapte prompt uit, sprak de jongens aan en schreef een boete van 150 euro uit.

Eens de man aankwam op het politiekantoor, bleek dat de jongens jonger waren dan 16 jaar en zij dus geen GAS-boete kunnen krijgen. “Omdat het om een banaal voorval ging, hebben we besloten om de jongeren in contact te brengen met het jeugdinterventieteam”, reageert Veerle De Vries, woordvoerster van politie Antwerpen, in Het Laatste Nieuws. “Zij brengen de jongens en hun ouders een bezoekje om te bespreken wat ze gedaan hebben en hoe gevaarlijk dat is.”

De politieagent vertelde immers een ander verhaal. Volgens hem sprak hij de jongens inderdaad aan, maar vooral omdat hij hen sneeuwballen zag gooien op auto’s en fietsers. Bovendien zouden ze arrogant geweest zijn.

“Ze zijn er in feite nog goed vanaf gekomen”, besluit De Vries. De jongens reageren op ATV vooral verbaasd en noemen de reactie van de lokale overheid “nutteloos en overdreven”.

Verbeteringstraject

Niet enkel in Antwerpen, maar ook in Lokeren wordt de tijd van de ordediensten ingezet voor sneeuwbalcriminelen. Dinsdagavond pakte de politie twee minderjarigen op die met sneeuwballen gooiden naar voorbijrijdende wagens. Zij kregen evenwel geen GAS-boete, maar komen wel in aanmerking voor het NERO-project, dat staat voor ‘Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast’.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen reageert terneergeslagen in de krant. “Een zeer triestige evolutie”, klinkt het.

Internationale uitstraling

De Russische website RT.com, die internationaal nieuws brengt in het Russisch en Engels, wijdde zelfs een artikel aan de sneeuwbalverboden in Vlaamse gemeenten en steden. Los van het feit dat de journalist het verbod veralgemeent over heel Vlaanderen – wat dus niet correct is – reageert hij duidelijk verbaasd. Vooral de vergelijking met stenen gooien, lijkt hij niet te begrijpen.

Een Vlaamse lezer van het artikel – naar eigen zeggen een medewerker van de burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven – ontkent dat er zulke verboden bestaan in Vlaanderen en noemt de journalist een leugenaar. Volgens hem is de sneeuw een week geleden zelfs al gesmolten.

take down
the paywall
steun ons nu!