De Vesuvius (Foto: Marianne De Wit)
Nieuws, Europa, Samenleving, Vesuvius, Napels, Geothermische energie -

Napels wil energie halen uit Vesuvius

De Italiaanse stad Napels wil geothermische energie halen uit de beruchte vulkaan Vesuvius, voor verwarming en voor de productie van stroom.

vrijdag 25 januari 2013 14:50
Spread the love

De Vesuvius is vooral berucht omwille van de ramp die de Romeinse stad Pompei overkwam in de eerste eeuw na Christus. Maar de vulkaan kan de mens ook goed van pas komen: de stad Napels wil de vulkanische krachten gebruiken om energie mee op te wekken.

Napels ligt aan de voet van de Vesuvius en heeft aan de andere kant van de stad nog een tweede vulkanisch gebied, de Campi Flegrei. De stad wil de warme ondergrondse temperaturen gebruiken om huizen te verwarmen en stroom op te wekken.

Rijkelijke energiebron

“We willen als pilootproject een centrale opzetten die geïntegreerd is met andere energiebronnen, zoals zonne-energie en vloeibare biomassa, zoals gerecycleerde frituurolie en algen”, zei Antonio Luongo, schepen voor Energie bij de aankondiging op een conferentie in Napels.

“Geothermische energie is een van onze meest rijkelijke hernieuwbare energiebronnen. Volgens deskundigen is de vulkanische regio gelijkwaardig aan vier grote kerncentrales.”

Napels wil de energie in een eerste fase gebruiken voor verwarming, en in een volgende fase ook om elektriciteit te produceren. De installaties moeten betaald worden met geld van private investeerders en middelen van de Europese Unie. Luongo maakt zich sterk dat de installatie over een goede zes maanden al in werking kan zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!