Baas over eigen buis!

Baas over eigen buis!

vrijdag 25 januari 2013 09:59
Spread the love

Technologie maakt heel wat evoluties door, en eerlijk gezegd, heel wat veranderingen zijn een echte vooruitgang. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het wereldtje van de tv. Niets, buiten de computer dan, is zo ingrijpend veranderd tijdens de laatste decennia.

Zelf heb ik het ook nog geweten, een kleine zwart-wit tv op de slaapkamer en een koperkleurige schuine antenne op een houten sokkel, alsof het van het dak van de Jetsons-auto is gerukt. Constant bewegende horizontale witte lijnen over het beeld en een klank op van te schreien. Bovendien was de keuze van het aantal programma’s nogal beperkt, en dan hadden de mensen nog betere dingen te doen tijdens hun kostbare tijd. Entertainment? Daar zorgen we zelf wel voor. Niets boven een leuk potje “mens erger je niet”. En hup, de kinderen naar bed natuurlijk, want tijdens zo’n spel werd er nogal gevloekt, dat de pastoor zijn ogen serieus zou ronddraaien.

Toen ik al iets ouder was, was tv in kleur al serieus doorgebroken. Het waren nog altijd lompe kasten, maar ook de “zapper” begon zijn intrede te doen. Neen, één zapper, geen 10 zoals we die nu hebben! Met eentje konden we alles doen. Op dat vlak hebben we geen evolutie meer gemaakt in de goede richting.
Maar er kwamen posten bij! Joepie. We hadden Duitsland en later kwam ook de BBC. Wel vervelend dat bij heel wat klimatologische omstandigheden de Duitse kanalen de andere stoorden. Atmosferische storing was het nieuwe modewoord. Je kon naar het journaal kijken, maar zag ook een schim van de Duitse zender erdoorheen.

Maar goed, we hadden al bij al geen kritiek, en die buitenlandse zenders hadden wel een meerwaarde. Zo was ikzelf verknocht aan het kinderprogramma “löwenzahn” (Duits voor paardebloem). Leuk programma, dat je nu nog steeds op Youtube kunt bewonderen (wedde dat er nog mensen zijn die de begingeneriek kennen?). De man met de grijze baard en het fijne brilletje deed er altijd leuke proefjes, en zo’n programma was best leerrijk. Ik weet niet of je dat van Spongebob kunt zeggen…

Nog wat later kwam de videorecorder. Uiteindelijk heeft VHS de pleit gewonnen, en dropen Video2000 en Betamax af. Volgens kwatongen de schuld van de porno-industrie, die enkel beschikbaar zou zijn op VHS. Maar Video2000, dat dubbelzijdig werkte, had al een nadeel van in het begin. En Betamax? Een uitvinding van Sony, die in het verleden nog dingen hebben uitgevonden (zoals de minidisc en hun memorystick), waarmee ze zichzelf toch een stuk uit de markt wisten te sluiten.
De videorecorder was een succes. Je kon eenvoudig je favoriete programma opnemen, ook als je niet thuis was of als het te laat werd uitgezonden. Terugspoelen was wel even geduld oefenen, maar daar bestaat een koelkast voor. Wie betrapt er zichzelf niet dat tijdens zulke activiteiten de deur van de koelkast open staat. “Eet ik die pudding of laat ik het voor de kinderen?” Aan de koelkastdeur worden zeer existentiële vragen gesteld.

Later kwam er op de videorecorder nog een extraatje. VPS. Dat zullen velen vergeten zijn. De Duitsers waren daar sterk in. Ze stuurden een signaal mee op de kabel, dat je videorecorder de opdracht gaf om te stoppen met opnemen tijdens de reclame en terug te starten als het reclameblok achter de rug was! Maar deze vooruitgang is bij een Duits initiatief gebleven en is vervolgens in de vergetelheid geraakt.

Wat later waren er de DVD-toestellen met ingebouwde harde schijf. Je kon alles op die harde schijf opnemen en zelfs branden op DVD om te bewaren voor later. Geen terugspoelen meer nodig, direct alles beschikbaar op de harde schijf. Zo’n toestel was een echte meerwaarde.

En toen begon het! Digitale TV. Eigenlijk geen zegen maar een voorverpakte vloek. Want zonder het te beseffen hebben we in één klap al onze vrijheden weggegeven. Want met digitale TV moét je een decoder gebruiken van de provider, hetzij Telenet of Belgacom. Sommige toestellen hebben een harde schijf, en je kunt er inderdaad wel mee opnemen, maar dit dan koppelen aan een DVD-schrijver? Neen, gaat niet klinkt het. Dat is beveiligd. Terwijl ik vroeger als leerkracht een interessante reportage kon opnemen en onmiddellijk op DVD kon branden om in de klas te tonen? Nu gaat dat niet meer.

Ook ben je geen eigenaar meer van het toestel, en de 8 euro huur per maand dikt aardig aan. Maar dat bedrag is nog niks. Erger wordt het wanneer je de rode knop gaat gebruiken of films gaat bestellen. Het zal niet de eerste consument zijn die daar aardig zijn/haar broek weet aan te scheuren.

Maar goed, we nemen het er allemaal bij voor “het gemak”. En wat was dat gemak precies? Of beter, in welk opzicht zijn we nu echt vooruit gegaan?

De laatste stap die er staat aan te komen is echter hallucinant. Zo wil men de signaalintegriteit bewaren, wat wil zeggen dat het onmogelijk zal zijn om vooruit te spoelen en de reclame te omzeilen. Niet alleen is VPS dus vakkundig uit de wereld geholpen, men gaat ons proberen te dwingen om naar reclame te kijken?

Wat ook redelijk beangstigend is, is dat men bij Telenet elke handeling die je stelt kan volgen. Ze weten precies naar welk programma je kijkt, hoe lang, …

Maar goed, men kan dat proberen, toch blijf ik lekker baas over eigen buis. Zelf ben ik nog redelijk creatief, dus zijn er zeker omwegen die te bewandelen zijn. Komt de maatregel over de signaalintegriteit er toch, dan zijn er genoeg stappen te ondernemen. De klank stil zetten en iemand opbellen, naar het toilet gaan, terug de koelkast plunderen, … Suggesties om signaalintegriteit te neutraliseren zijn altijd welkom!

take down
the paywall
steun ons nu!