Op straat in Yangon, de hoofdstad van Birma (Foto: Markus Kostner - World Bank)
Nieuws, Economie, Wereldbank, Birma, Microfinanciering, International Finance Corporation -

Wereldbank begint microfinanciering in Birma

De International Finance Corporation (IFC), de tak van de Wereldbank die zich richt op de private sector, steunt een nieuw microfinancieringsinstituut in Birma (Myanmar). Met de microfinanciering kunnen 200.000 mensen bereikt worden tegen 2020.

donderdag 24 januari 2013 16:57
Spread the love

Het is de eerste investering ooit van de IFC in Birma. Hoewel het land in het midden van de jaren vijftig lid werd van het IFC, werd er nooit een lening verstrekt. Eind jaren tachtig trokken de meeste financiële instituten zich terug vanwege de toenemende repressie in het land.

Afgelopen augustus, na twee jaar van betwiste democratische hervormingen in Birma opende de Wereldbank opnieuw een kantoor in Yangon (Rangoon).

Het IFC is nu, samen met diverse Europese financiële instituten, overeengekomen een microfinancieringsvoorstel van een Cambodjaanse bank te steunen. De bank wil via een nieuw programma leningen verstrekken aan kleine bedrijven.

Kleine bedrijven

Het IFC steekt 2 miljoen dollar in het project. Acleda MFI Myanmar, een onderdeel van de grootste bank van Cambodja, wil eind dit jaar beginnen en richt zich vooral op kleine bedrijven van vrouwen. Het IFC hielp Acleda eerder al uit te breiden in Laos.

Volgens een schatting uit 2011 van het VN-Ontwikkelingsprogramma kan de vraag naar leningen op het platteland oplopen tot 470 miljoen dollar per jaar. De VN verstrekken al vijftien jaar microkredieten in het land.

In 2009 werd een microfinancieringsinitiatief opgezet door grote westerse donors, inclusief de Verenigde Staten. Dat programma begon officieel in 2011, na de introductie van nieuwe wetgeving die de binnenlandse microfinancieringsindustrie legaliseerde.

Dat programma, dat vooral bedoeld is om donorgeld in de gewenste richting te sturen, heeft al financiële steun geboden aan 1,1 miljoen mensen, ongeveer 2 procent van de bevolking.

Het IFC ziet het nieuwe initiatief van Acleda als een manier om de weg vrij te maken voor andere internationale microfinancieringsorganisaties.

Armoedebestrijding

Microfinanciering is een relatief jonge industrie die ongeveer twintig jaar geleden ontstond en een aanzienlijke groei doormaakte in de afgelopen jaren. Inmiddels zijn veel grote financiële instituten betrokken bij microfinanciering. Zij bieden bancaire diensten en kleine leningen aan arme individuen, gemeenschappen en ondernemers.

Naar schatting maken er wereldwijd ongeveer 200 miljoen mensen gebruik van microfinancieringsprogramma’s. Zo’n 2 miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot dergelijke diensten.

Voorstanders zeggen dat deelnemers die anders niet als kredietwaardig worden gezien, op deze manier kunnen meedoen in de economie. Vooral kleine vrouwelijke ondernemers worden zo vooruitgeholpen.

Critici wijzen erop dat microfinanciering, ondanks de successen, voor multinationale financiële instituten niet meer is dan een manier om toegang te krijgen tot gemeenschappen die anders onbereikbaar blijven.

Ze waarschuwen dat de for-profitprogramma’s niet altijd een goede reputatie hebben als het gaat om het bevorderen van ontwikkeling en armoedebestrijding. Soms zouden ze zelfs meer kwaad dan goed doen.

Gezien de rammelende financiële regulering in Birma zijn die gevaren daar zeker aanwezig. Doris Kohn van de Duitse bankengroep KfW stelt in een gesprek dat op de site van het IFC staat, dat microfinanciering ook negatieve kanten kent.

“Er zijn enkele slechte ervaringen geweest, maar die komen voor in elke industrie. En er zijn onverantwoordelijke partijen. Maar we moeten niet over het hoofd zien dat er ook grote successen zijn geweest”, zegt Kohn.

take down
the paywall
steun ons nu!