Nieuws, Afrika, Cultuur, Tunesië, Tunis, Moslimbroederschap, Arabische lente, Mausoleum, Tunesische revolutie, Moslimextremisten, Islamisten, Sousse, Ennahda, Akouda, Historisch-religieus patrimonium, Sidi Ahmed Ouerfelli, Sidi Bou Saïd El Béji, Ennahdha -

Brandstichtingen tegen historisch patrimonium teisteren Tunesië

AKOUDA (Tunesië) - Sinds enkele maanden worden mausolea in Tunesië regelmatig (bijna wekelijks de laatste tijd) het doelwit van brandstichting door moslimextremisten. Woensdag 23 januari was het mausoleum van Sidi Ahmed Ouerfelli in het stadje Akouda aan de beurt.

donderdag 24 januari 2013 12:00
Spread the love

Een mausoleum is een monumentaal gebouw waarin het lichaam of de as van een overleden persoon, een politiek of religieus leider, wordt bewaard. Overal ter wereld zijn er mausolea. Ook in Tunesië.

Het bekendste mausoleum (vooral dan bij Europese toeristen, die de uiterst fotogenieke omgeving graag vastleggen) is dat van Sidi Bou Saïd El Béji, een vijftiental kilometer ten noorden van de hoofdstad Tunis. Toevalig twee dagen voor de tweede verjaardag van de Tunesische revolutie (op zaterdag 12 januari) werd dit mausoleum in brand gestoken en grotendeels verwoest.

Woensdag 23 januari was het dan de beurt aan het mausoleum van Sidi Ahmed Ouerfelli in Akouda. Akouda is een rustig stadje van 21.000 inwoners ten noorden van de bekende badplaats Sousse. Uit de bijgaande foto’s, genomen op de dag van de aanslag, blijkt de schade die aan het historische monument is aangericht. De buurtbewoners waren in alle staten.

De voorbije weken moesten ook de mausolea van andere heiligen eraan geloven: Sidi Abdelazis in La Marsa, Saïda Manoubia, Sidi Abdelkader en nog vele andere monumenten. Met deze barbaarse acties verdwijnen één na één de materiële getuigen van een eeuwenoude religieuze volkscultuur en identiteit in de Tunesische geschiedenis.

Wie er achter de reeks van brandstichtingen zit, is niet helemaal duidelijk. Sommigen wijzen met een beschuldigende vinger naar regeringspartij Ennahda, de partij van de Moslimbroederschap. Maar vermoedelijk gaat het om moslimextremisten die afkomstig zouden zijn uit Saoedi-Arabië.

Dat konden we woensdagnamiddag zelf vernemen in Akouda bij deze laatste aanslag, de 35ste al in enkele maanden, tegen het historisch-religieus patrimonium van Tunesië.

Bekijk meer beelden van buurtbewoners na de aanslag in Akouda: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157632592402533/show/
 

take down
the paywall
steun ons nu!