Nieuws, Cultuur, Schilderkunst, Antwerpen, Fred bervoets, Galerie De Zwarte Panter, Kamagurka -

Zwarte Panter start 45ste werkjaar met het accidentalisme van Kamagurka

Met de tentoonstelling 'Quatre-mains' mag de Belgische cartoonist Luc Charles Zeebroek (°Nieuwpoort, 1956), beter bekend onder de schuilnaam Kamagurka, het vijfenveertigste werkjaar van Galerie De Zwarte Panter opstarten. Een opvallend statement toch voor een galerie die zich op de eerste plaats focust op hedendaagse schilderkunst.

maandag 21 januari 2013 16:36
Spread the love

Deze nieuwe expositie staat in schril contrast met de voorbije najaarstentoonstellingen, waarin de ‘liefelijke’ schilderkunst van Jan Vanriet en het ‘experimentele’ werk van Dr. Hugo Heyrman de galerie in de Antwerpse Hoogstraat in het kader van een lange traditie mochten domineren.

Curator

Ondanks zijn metier als cartoonist bouwde Kamagurka in deze tentoonstelling voldoende raakpunten met de schilderkunst in. Hij toont hier niet alleen zijn eigen werk, maar eveneens werk dat hij samen heeft gemaakt met zes kunstenaars uit verschillende generaties en disciplines, namelijk David Bade, René Daniëls, Steven Tunney, Jeroen Henneman, Werner Mannaers en Muzo.

Bovendien zal Kamagurka tijdens de loop van deze expositie een aantal werken maken met Fred Bervoets, die hij steevast de hedendaagse James Ensor noemt. Op die manier is Kamagurka niet alleen de scheppende kunstenaar van deze tentoonstelling, maar fungeert hij ook als curator.

Kamarama 2012

De zes kunstenaars, met wie hij zich verwant voelt en die hem hebben geïnspireerd, nodigde hij vorig jaar al uit in zijn toenmalig gelegenheidsatelier in Brugge, dat hij had opgezet tijdens het project Kamarama 2012. De werken die hij daar met de zes kunstenaars maakte, worden nu voor de eerste keer geëxposeerd. Zodoende zien we tijdens deze tentoonstelling in Antwerpen een Kamagurka die we nog niet zo best kennen en waarin de veelzijdigheid van deze talentrijke West-Vlaming meer nog dan in vorige exposities geaccentueerd wordt.

David Bade

Een hoofdkenmerk in het werk van David Bade (°Willemstad, 1970) is het organische tot stand komen van zijn objecten. Aangezien dat vervaardigingsproces deel uitmaakt van het kunstwerk, is wat er daarna met het kunstwerk gebeurt, bij Bade van ondergeschikt belang. Zijn werk kent vaak een sociaal en sterk maatschappelijk betrokken aspect.

“Ik heb het werk van David Bade voor het eerst gezien toen ik in 2012 in het Stedelijk Museum in Amsterdam mijn schilderijenreeks ‘Tour de Trance’ exposeerde. David zat in een aparte ruimte te tekenen op grote vellen papier. Als tekenaar, schilder en ruimtelijk kunstenaar werkt hij heel impulsief en toch heel doordacht. Hij werkt vaak met van die schreeuwlelijke fluokleuren. Die kleuren geven zijn tekenstijl een heel eigen karakter'” aldus Kamagurka.

René Daniëls

De schilderijen van René Daniëls (°Eindhoven, 1950) zitten vol kunsthistorische verwijzingen, dubbelzinnigheden, ironische commentaar met woordspelingen in zijn titels zoals ‘Palais-des-Beaux-aards’, ook wel geschreven als ‘Boos-aards’.

“Zijn eerste schilderijen die ik zag deden me meteen denken aan de ‘Période Vache’ van René Magritte. Ik was er direct zot van.Toen ik bij hem op zijn computer zat te kijken naar oudere werken, zag ik een portret van mezelf passeren. Het plaatje was compleet. We zijn generatiegenoten.”

Stephen Tunney

De multimediakunstenaar Stephen Tunney (°New York, 1959), alias Dogbowl beschouwt zijn ware artistieke ontwikkeling als een route die je tegelijk met verschillende voertuigen kunt berijden. Hij combineert beeldende kunst dan ook feilloos met componeren en met schrijven. Hij is een van Kamagurka’s favoriete singersongwriters die hij al ‘zappend’ heeft ontdekt.

“Hij trad op in een televisieshow en zong zijn teksten in heel slecht Frans. “Wat is dat?”, vroeg ik me nieuwsgierig af. Toen bleek dat hij zijn lyrics liet vertalen door een vertaalprogramma op zijn computer en ze consequent zo uitvoerde. Op het internet zocht ik naar meer informatie over hem en stootte op zijn tekeningen en schilderijen die een interessante aanvulling geven op zijn werk.”

Jeroen Henneman

Door middel van isolatie van objecten of het ‘ingelijst’ laten zien van plaatsen uit de dagelijkse ervaringswereld toont Jeroen Henneman (°Haarlem, 1942) de absurditeit of de melancholie van eenvoudige gebeurtenissen.

“Jeroen Henneman houdt zich op in diverse grensgebieden tussen tekeningen, schilderijen, sculpturen, grafiek en fotografie. Hij maakt ook installaties. Hij is iemand die van optische humor houdt en daar val ik wel voor.”

Werner Mannaers

Werner Mannaers (°Schoten, 1954) schildert zoals een schrijver een dagboek bijhoudt. Zijn werk sluit heel nauw aan op zijn persoonlijke leven. Soms schildert hij met aangelengde koffie of plakt hij ostentatief foto’s of ander materiaal op zijn doek.”Zijn werk is zeer geslaagd.”

Muzo

En tot slot is er ook werk dat Kamagurka samen met Muzo (°Rennes, 1960) heeft gemaakt: “Muzo is een oude bekende van me. Dertig jaar geleden werkten we samen voor het satirische magazine Hara-Kiri en we hebben ook samen strips getekend voor Humo. Hij is opgegroeid met en beïnvloed door dezelfde tekenaars waarmee ook ik groot ben geworden. Zoiets schept uiteraard een stevige band.”

Accidentalisme

De gastheer van deze tentoonstelling toont in De Zwarte Panter zowat alles wat kan dienen als inspiratie voor zijn veelzijdig en multidisciplinair oeuvre waarin hij zowel klassieke als hedendaagse schilderijen, maar ook iconen uit de popcultuur, de gebeurtenissen in de wereld, de maatschappij en haar condition humaine, dakramen, een spiegelei of eigen vroeger werk aan bod laat komen. Bij Kamagurka groeit een idee voor een schilderij vaak uit tot een hele reeks van kunstwerken, waarbij hij alle grenzen en mogelijkheden van dat oorspronkelijke idee verkent en aftast in zijn telkens weer zo typische, absurdistische Kamagurka-toets.

Zo bedacht hij bijvoorbeeld de nieuwe kunstvorm ‘Accidentalisme’, waarbij hij imaginaire portretten maakt en later op zoek gaat naar de levende geportretteerde. Andere bekende series zijn de ‘Spiegeleischilderijen’ en de zogenoemde ‘Lazy-Landscapes’. En zo krijgt het publiek hier een unieke expositie te zien waarin Luc Zeebroek meer dan ooit voluit gaat in het etaleren van zijn uniek indrukwekkend oeuvre.

Praktisch

Kamagurka ‘Quatre-mains’ – Galerie De Zwarte Panter – Hoogstraat 70-72-74 – 2000 Antwerpen – Van zaterdag 26 januari tot en met zondag 10 maart 2013 – De galerie is gratis toegankelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

take down
the paywall
steun ons nu!