Mexico-Stad (Foto: Vrijstaat Amsterdam)
Nieuws, Wereld, Economie, China, Mexico, Handel, Investeringen -

Water tussen Mexico en China blijft erg diep

MEXICO-STAD — China is na de VS de belangrijkste handelspartner van Mexico. Maar de relaties zijn verre van goed, zeggen experts.

maandag 21 januari 2013 17:34
Spread the love

“Een China-beleid bestaat hier niet”, zegt Enrique Dussel, directeur van het Centrum voor Chinees-Mexicaanse Studies. “We hebben geen strategie die recht doet aan het belang van China als wereldspeler en als onze tweede belangrijkste handelspartner. Veel slechter kan onze economische en commerciële relatie moeilijk worden.”

China is na de VS de belangrijkste handelspartner van Mexico. Maar de handelsbalans tussen beide landen is nu zwaar deficitair voor Mexico: het kocht in 2011 voor 39 miljard euro in China, tegenover een verkoop van 1,5 miljard aan China. Mexico heeft ook geen inspanningen gedaan om Chinese investeringen aan te trekken.

Omstreden Dragon Mart

Tekenend is de heisa rond de bouw van het commerciële centrum Dragon Mart in het zuidoostelijke Puerto Morelos, vlakbij bij de toeristische topbestemming Cancún.

Het miljardenproject van Mexicaanse en Chinese investeerders (onder meer van het staatsbedrijf Chinamex Middle East Investment & Trade Promotion Center), dat op een gelijknamig project in Dubai is gebaseerd, beslaat 192 hectare en is goed voor zesduizend rechtstreekse en onrechtstreekse banen.

Ondernemers, academici en milieuactivisten verzetten zich tegen het project. Ze vrezen onder andere meer smokkel en meer namaakproducten via het centrum en milieuschade. Door de kritiek groeit bij de Chinezen de twijfel om in Mexico te investeren.

Ricardo Samaniego, directeur van het Centrum voor Toegepaste Economie en Openbaar Beleid, vindt dat Dragon Mart in de koelkast moet zolang de milieu- en sociaaleconomische kosten niet zijn geëvalueerd.

“Het project maakt deel uit van de Chinese strategie om zich te voorzien van natuurlijke hulpbronnen en energie. De betrokkenheid van China in commerciële projecten steunt op overheidssubsidies voor Chinese bedrijven.”

China-strategie

Volgens het Mexicaanse ministerie van Economie heeft China in 2011 118 miljoen euro in Mexico geïnvesteerd, volgens Beijing loopt dat bedrag op tot 460 miljoen. In omgekeerde richting heeft Mexico dat jaar nauwelijks meer dan 75 miljoen euro in China geïnvesteerd.

Dat er geen plan voor China is voor de korte, middellange en lange termijn, schaadt de economische en commerciële relaties met het land, staat in het voorstel Strategische agenda Mexico-China, dat door Dussel gecoördineerd werd en bijdragen van honderd academici, politici en ondernemers bevat.

Het document, dat vorige maand aan kersvers president Enrique Peña Nieto werd overhandigd, pleit ervoor voorrang te geven aan een China-strategie “gezien de opvallende participatie van de Chinese openbare sector in handel en investeringen”.

take down
the paywall
steun ons nu!