Khatchik Demirci (foto: Mehmet Koksal).
Nieuws, Stampmedia, Persvrijheid, Elsene, Brussel, Armenië, Hrant Dink, Khatchik Demirci -

Vermoorde Armeense journalist herdacht

Een honderdtal mensen kwam op zaterdag 19 januari samen in Elsene om de moord op Hrant Dink te herdenken. De Armeense journalist stierf in 2007 na een moordaanslag in Istanbul. Tot spijt van organisator Khatchik Demirci dagen er elk jaar minder sympathisanten op voor de herdenking.

maandag 21 januari 2013 16:45
Spread the love

Hrant Dink was sinds 1996 tot zijn dood op 19 januari 2007 hoofdredacteur en columnist van de Armeens-Turkse krant Agos. Hij bracht daarmee de Armeense genocide uit 1915 onder de aandacht en wou in het algemeen de belangen van de Armenen verbeteren en de democratie in Turkije bevorderen. Daarnaast kwam hij op voor de mensenrechten van Koerden en Assyriërs in Turkije.

Kaarsje

De herdenking vond plaats op het Henri Michauxplein. Onder het oog van politie verzamelden de aanwezigen zich rond een herdenkingsmonument van de Armeense genocide. In de vrieskou brandden ze een kaarsje en legden ze bloemen neer. Organisator Demirci vroeg om een minuut stilte.

Magere opkomst

In Istanbul zijn er jaarlijks massale volksopkomsten om de overleden journalist te herdenken. In België wonen naar schatting meer dan tienduizend Armeniërs. Toch daagden er nauwelijks honderd mensen op in Brussel.

Organisator Demirci betreurt dat: “Jammer genoeg zijn we niet talrijk vandaag. Misschien komt dat door het weer of herdenkingen op andere plaatsen.” Michael Yagbasan, schoonbroer van Hrant Dink, vindt het heel jammer dat de opkomst voor de herdenking elk jaar kleiner wordt. “Hrant Dink is gestorven voor ons, Armeniërs.”

Journalisten in gevangenis

De aanwezigen protesteren ook tegen de Turkse politiek en media. “In Turkije zitten meer journalisten in de gevangenis dan in China”, zegt Demirci. “De Turkse media zijn subjectief”, vult Yagbasan aan. “Ondanks de dood van Dink is de situatie in Turkije tot op vandaag niet verbeterd.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!