Kytemans hiphop orkest op The Hague Jazz
Opinie, Nieuws, Samenleving, Cultuur, België, Jongeren, Hiphop, YouthEmpowerment - YouthEmpowerment (YEP)

Jongeren zelf aan het woord over hiphop

Twee onderzoekers van de universiteit van Utrecht kwamen na een onderzoek van 5 jaar bij 300 jongeren tot de conclusie dat de liefhebbers van hiphop, gothic en house later meer risico lopen op crimineel gedrag.

vrijdag 18 januari 2013 11:40
Spread the love

Onze burgemeester Bart De Wever schrijft in een opiniestuk dat wie luistert naar hiphop en zich verbonden voelt met de boodschap die hiphop brengt (volgens hem vooral ho’s en bling bling) inderdaad het risico loopt zich te bezondigen aan criminele feiten.

Youth EmPowerment (YEP) kent veel jongeren die bezig zijn met hiphop of er gewoon graag naar luisteren. Wij voelen ons dus aangesproken! Omdat YEP altijd vanuit de jongeren wilt vertrekken en bekrachtiging een belangrijke competentie vindt gaan we niet zelf een opiniestuk schrijven maar hebben we aan enkele jongeren hun mening gevraagd. Hieronder vind je hun oprechte tot zelfs grappige meningen. Wij bedanken alvast alle jongeren om te helpen. Zij zijn onze toekomst.

Reacties van jongeren

Dariush: “Hiphop is voor mij een uiting, of een uitlaatklep waar ik al mijn problemen in kwijt kan.
Bij hiphop/urbanevents worden we samen gebracht om allemaal onze talenten te tonen. Bij elk hiphopevent zien we verschillende nationaliteiten en verschillenden mensen bij elkaar.”

Marwan (King M): “Het is talent en het kan ook een positieve boodschap zijn voor de luisteraars.”

Asma: “Zonder Hiphop word ik niet wakker, het is namelijk ingesteld op mijn wekker.”

Anessa: “Hiphop is gewoon muziek haha, dit heeft echt geen invloed op mij!”

Mohamed:  “Hiphop is een muziekstijl waarbij ik me zelf kan uitdrukken.”

Pallaska Ceashca: “Hiphop betekent veel voor mij, als ik geen vrienden heb om te spreken begin ik teksten te schrijven… Of maak ik muziek liever dan, hangen op straat… Geachte burgemeester, hiphop is de moeilijkste muzieksoort, het is zelfs een cultuur!Je moet teksten kunnen schrijven.  Ik weet dat er rappers zijn die echt het leven vertellen en er zijn inderdaad ook rappers die het valse leven vertellen. Niet alleen hiphop kan je leiden tot criminaliteit… Alle soorten muziek kan je leiden tot alles… Je moet alleen weten naar wie je luistert.”

Anissae El B: “Hiphop is gelijk elke dans een soort van uitlaatklep!”

Driss: “Hiphop is gewoon goed!”

Ilias: “Hiphop is leerrijke muziek.”

Naomi: “Hiphop brengt ons samen als we ons uitgesloten voelen! Na de uitspraak van onze burgemeester zijn we alleen nog maar meer elkaar verbonden!”

Vincent: “HipHop is a state of mind, expressie van gevoelens, ervaringen, cultuur verspreid in verschillende vormen en stijlen van rap. De ene wat subtieler en de andere wat ruiger dan de ander. De burgemeester van Antwerpen zou beter wat meer aandacht spenderen aan deze cultuur om misschien zijn burgers wat beter te verstaan.”

ZJKI: “Muziek voor mij is meer dan gewoon “iets” schrijven. Het is om frustraties van mijn gedachte etc af te schrijven. En met muziek hebben we ook meer kans om de media EN de jongeren die verkeerd bezig zijn aan te spreken. Want muziek is overal en wordt door iedereen gehoord.”

B.: “Mensen die naar hiphop luisteren worden beïnvloed zonder ze het zelf beseffen.”

Serge: “Hiphop heeft veel geholpen in de buurt. Waar ik woon was er vroeger veel criminaliteit. Nu is dat allemaal verdwenen omdat iedereen iets in de hiphopwereld wilt bereiken. Veel zijn bezig met muziek, poëzie, dans en sport. Dat hebben ze allemaal te danken aan hiphop.”

Nabil: “Hip-hop is de stem van het volk.”

Kallouri: “Iedereen brengt hip hop op zijn manier en de meeste willen hun emoties kwijt zoals ik met mijn laatste song heb gedaan!”

Othman: “Ten eerste vind ik gewoon dat bart de wever zijn tijd ergens anders in moet steken dan in deze discussie en ten tweede hiphop leidt helemaal niet naar crimineel gedrag. Hij kijkt te veel naar films, zo’n dingens gebeuren niet in de realiteit. Hiphop is een dance waar je alles op afkickt, al jouw woede, agressie, verlies, verdriet, gevoelens enz..”

Desmond: “Hiphop is de enige muziek style dat zoveel culturen samen kan verenigen. Hip Hop brengt leven in verschillende buurten #HustleG”

Nasir L MC: “Muziek betekent veel voor me, ikzelf ben een rapper. Ik rap zodat ik al mijn emoties kan uiten, en over alles ook. Als ik verliefd ben dan rap ik erover, heb ik problemen dan rap ik erover, ben ik verdrietig dan zoek ik wat rustige beats en dan schrijf ik. Zo voel ik me veel beter.”

Jean: “Je wordt heus niet crimineel door hiphop. Anders was heel de stad al een ghettobuurt. Hiphop is een levensstijl, maar tegenwoordig wie naar r&b luistert is een crimineel haha.”

take down
the paywall
steun ons nu!