Filosofisch brandhout: olijfboom van Plato omgehakt

vrijdag 18 januari 2013 12:58
Spread the love

Dat de besparingsmaatregelen vele slachtoffers maken in Griekenland, weten we al. Meer dan 3000 zelfmoorden op 3 jaar is veel voor Griekenland. Er zouden momenteel naar schatting 25.000 Grieken op de straat leven. Het blijven voor vele mensen abstracte cijfers, maar laten we wel wezen: een groot deel van de Griekse maakt een persoonlijk crisis door.

Emblematisch voor wat er gebeurt, is wellicht het volgende: hoewel de winter dit jaar voorlopig redelijk mild is, kappen heel wat mensen illegaal hout om zich te verwarmen, want de huisbrandolie is te duur. Ik heb het hier al gehad over de smog die op koude vochtige avonden over Athene hangt.

Dat hout moet ergens vandaan komen. Mensen kappen maar raak, er zijn berichten dat bomen in de parken in het centrum van de stad worden gekapt. En zo is dus ook de boom waaronder Plato destijds zijn leerlingen onderrichtte, voor de bijl gegaan (pun intended). De boom, die in de buurt van de Iera Odos (de heilige weg van de Akropolis naar Eleusis, waar de mysteriën werden gehouden in de oudheid), is verdwenen. Buurtbewoners zeggen dat het daklozen waren die de boom uitgerukt hebben om hem te gebruiken als brandhout. Anderen spreken van zigeuners die de boom weggehaald hebben.

Maar eigenlijk doet het er niet toe: het is het besparingsbeleid dat de boom (en de hele samenleving) ontworteld heeft. Zelfs tijdens de Duitse bezetting bleef de boom staan.

De zelfmoorden en de daklozen mogen dan misschien een voetnoot blijven in de buitenlandse pers. Wat met deze boom?

take down
the paywall
steun ons nu!