Nieuws, Cultuur, Recensie, Antwerpen, Ruimte Morguen, Phil Wauters, Venstergalerie, Cultuurcentrum Hasselt, Openbare Bibliotheek Willem Elschot, Martin Douven, Collages -

Bevreemdende maatschappelijk geïnspireerde collages van Phil Wauters

ANTWERPEN - Beeldend kunstenaar Phil Wauters (°1959) werkt al vele jaren met materialen die weggeworpen zijn. Zijn kunstwerken vertonen een sterk geëngageerde en eigenzinnige visie op de samenleving Zowel in het Cultuurcentrum Hasselt als in de Stedelijke Bibliotheek Willem Elschot op de Antwerpse Linkeroever kan het publiek tot einde februari werk van Phil Wauters te bekijken.

vrijdag 18 januari 2013 14:45
Spread the love

Phil Wauters is nauw betrokken bij de oprichting en dagelijkse werking van de ‘Venstergalerie’ gelegen op de benedenverdieping van de Chicago-woonblokken op de Antwerpse Linkeroever.

Venstergalerie

Samen met kunstenaar Marc Schepers, curator van Ruimte Morguen aan de Waalse Kaai, tracht hij met de Venstergalerie de vele nationaliteiten die in het sociaal wooncomplex gehuisvest zijn uit hun isolement te halen door het organiseren van kleinschalige tentoonstellingen en ze via allerlei kunstzinnige projecten bij de werking van de galerie te betrekken.

In de sociale huisvestingsomgeving op de linkeroever van de Schelde wonen onder meer heel wat politieke vluchtelingen, die wegens de oorlogsomstandigheden in hun thuisland weinig of geen voeling met kunst hebben ervaren.

Door deze mensen een kunstgalerie in hun woonomgeving aan te bieden en ze er nauw bij te betrekken, willen de initiatiefnemers van de Venstergalerie hen een laagdrempelig forum aanbieden om zich creatief te ontwikkelen, wat volgens beide kunstenaars hun maatschappelijke integratie alleen maar kan bevorderen en zelfs versnellen.

Maatschappelijk engagement

Phil Wauters trekt in de eigen kunstwerken zijn sociaal en maatschappelijk engagement consequent voort. Zo werkt hij bijna uitsluitend met de door onze consumptiemaatschappij massaal gedumpte materialen: “Ik vind het spijtig dat iets, waar ooit zo veel grondstoffen voor nodig waren, waar zo enorm veel energie en werkuren is in gestoken, waar de natuur haar rijkdom heeft voor moeten inleveren, na een kort leven zo achteloos weggeworpen wordt.”

“Daarom zoek ik voortdurend naar middelen en ideeën om zulke voorwerpen een nieuw leven te geven. Zodoende verzamel ik al jaren schilderijen en kaders van het groot huisvuil.”

Martin Douven

Tijdens een workshop in het ‘DoeMee! Atelier’ in het Antwerpse dienstencentrum Ter Welen, begon Wauters in 2004, foto’s uit magazines te knippen die hij op gerecycleerde schilderijtjes kleefde. Zo ontdekte hij dat hij interessante verhalen kon vertellen op de ‘fictieve’ Vlaamse landschappen uit de vroegere ateliers van Martin Douven.

Martin Douven (1898-1973), was een selfmadeschilder uit Leopoldsburg, die in 1928 startte met de verkoop van eigen schilderijtjes. Later leidde hij zijn kinderen en anderen op in het schilderen aan de lopende band. Na de oorlog groeide zijn onderneming uit tot een schilderijen- én lijstenfabriek met tweehonderd werknemers en een wereldwijde export.

Bevreemdend

Geïnspireerd door het oeuvre van Martin Douven, begon Phil Wauters – door zorgvuldig geselecteerde uitgeknipte foto’s op gevonden landschapsschilderijen aan te brengen – gerecycleerde collages te produceren en ontwikkelde zo een eigen stijl.

Het resultaat is bevreemdend, maar duidelijk herkenbaar. Want in zowat elke collage raakt de kunstenaar een maatschappelijk thema aan dat de toeschouwer niet onberoerd laat.

Hij toont immers met zijn kunstwerken datgene wat we dagelijks zien, maar bewust of onbewust negeren omdat het vaak te confronterend is. Zijn collages halen de kijker even uit de opgebouwde gewenning tegenover het ons omringende leed, maar hij verzacht de collisie omdat hij relativerende humor en grappige situaties in zijn werken heeft ingebouwd.

Praktisch

Gerecycleerde collages van Phil Wauters – Stedelijke Openbare Bibliotheek Willem Elschot Antwerpen Linkeroever – Van woensdag 16 januari tot en met woensdag 27 februari 2013.

Eine Kleine Geschichte der Bilder – Cultuurcentrum Hasselt – Van zondag 13 januari tot en met zondag 24 februari 2013.

take down
the paywall
steun ons nu!