Nog een kraakpand aangepakt

Nog een kraakpand aangepakt

donderdag 17 januari 2013 10:49
Spread the love

De overheid heeft de hele Griekse krakersgemeenschap in het vizier, zo lijkt het wel. Gisteren werd het oudste kraakpand in Griekenland, Lela Karayianni, ontruimd. Dit is een gebouw dat al sinds 1988 gekraakt is. Het bevindt zich in Kypseli en is eigendom van de universiteit van Athene en van het ministerie van Onderwijs. De actie kan worden gezien als een ruime actie tegen de krakers, maar is wellicht ook het gevolg van de aanslag met kalashnikovs op het kantoor van Nea Dimokratia 2 dagen geleden. De regering zoekt duidelijk in het milieu van de krakers, maar voorlopig zijn er nog helemaal geen aanduidingen wie de kogels heeft afgevuurd.

Het neoklassieke gebouw stond tussen 1968 en 1988 gewoon leeg, ondanks het feit dat men een plan had om het tot een studentenhome om te bouwen. Zoals zo veel grote plannen in Griekenland, bleef het allemaal bij praten. Een eenvoudige huisvrouw onderhield het gebouw met haar eigen middelen, zo goed en zo kwaad als ze kon. Tot studenten besloten om er hun intrek in te nemen.

Het gebouw werd genoemd naar een moedige huismoeder, Lela Karayianni, die door fascisten op het eind van de tweede wereldoorlog werd doodgeschoten. Toen het vuurpeloton klaar stond, zong zij het Griekse nationale volkslied en danste ze de Zaloggou (genoemd naar de vrouwen van Souli, die als dansend in de afgrond sprongen in plaats van zich over te geven aan de troepen van Ali Pasha).

De politie doorzocht het volledige gebouw, maar vond niets verdacht en iedereen die eerder was opgepakt, werd weer vrijgelaten. Maar de actie doet de spanning tussen overheid en krakers alleen maar toenemen.

take down
the paywall
steun ons nu!