foto door: williamcromar
Nieuws, Wereld, Milieu, Samenleving, Roet, Klimaatvervuiling -

Roet blijkt belangrijke klimaatvervuiler

"Black carbon" of dieselroet blijkt een veel grotere rol in de klimaatopwarming te spelen dan eerder gedacht. Omdat tegen roetvervuiling relatief snel actie kan worden ondernomen, kan dat goed nieuws zijn voor de strijd tegen de klimaatverandering.

woensdag 16 januari 2013 17:28
Spread the love

Meer dan dertig gerenommeerde klimaatonderzoekers werkten vier jaar lang aan het lijvige rapport, dat 15 januari gepubliceerd werd in het Journal of Geophysical Research Atmospheres. Ze concluderen dat roet tweemaal zoveel invloed heeft op het broeikaseffect dan tot nog toe werd aangenomen. Black carbon wordt daarmee de tweede grootste menselijke bron van klimaatvervuiling.

Jaarlijks komen miljoenen tonnen in de atmosfeer terecht, in ontwikkelingslanden veelal door het verbranden van gras- en bosgebieden en door huisstoven. In industrielanden voornamelijk door dieselverkeer. De minuscule partikels absorberen het zonlicht in de atmosfeer. Ze bevorderen ook de vorming van wolken en verminderen de reflectie door sneeuw en ijs.

Potentieel

Het resultaat van de studie is hoopgevend in die zin dat roet een groot potentieel biedt in de strijd tegen de klimaatverandering, stellen de auteurs. “Er zijn interessante kansen om de klimaatverandering af te remmen door de uitstoot van roet aan banden te leggen”, zegt hoogleraar Piers Forster van de Universiteit van Leeds, een van de auteurs. “Dat we de uitstoot van dieselauto’s en huisstoven moeten terugdringen is zo klaar als een klontje, omdat er ook belangrijke gezondheidseffecten zijn. Als we er alles aan doen om deze uitstoot aan banden te leggen, kunnen we een halve graad minder opwarming bereiken, of enkele decennia respijt.”

Maar de onderzoekers benadrukken dat de rol van black carbon erg complex is. “Het beïnvloedt het klimaat op veel manieren, zowel direct als indirect. Al die invloeden moeten meegeteld worden”, zegt mede-auteur Sarah Doherty van de University of Washington.

Maatregelen tegen de uitstoot van black carbon kunnen op korte termijn al effect hebben, zeggen de wetenschappers. “Omdat black carbon een korte levensduur heeft, zou de impact meteen gevoeld worden”, zegt mede-auteur Tami Bond van de University of Illinois. “De uitstootbeperking is dus interessant om de klimaatverandering op korte termijn af te wenden, maar om het probleem ook op lange termijn op te lossen moet ook de uitstoot van CO2 aangepakt worden.”

Volksgezondheid

Onderzoekers krijgen nu pas een klare kijk op de invloed van black carbon op het klimaat, maar de schade voor onder meer de volksgezondheid was al langer duidelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat de roetvervuiling wereldwijd verantwoordelijk is voor twee miljoen vroegtijdige overlijdens per jaar. Roet belemmert ook de groei van landbouwgewassen, bomen en andere planten.

Als landen snel maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, kan dat de opbrengst van gewassen verhogen, levens verlengen en ook de opwarming van de aarde tegengaan, zo bleek vorig jaar nog uit een rapport van de Verenigde Naties.

take down
the paywall
steun ons nu!