Samenscholingsverbod 12/01 (FB Turnhoutsebaan)
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, Lokaal, Antwerpen, N-VA, PVDA+, District Borgerhout, Samenscholingsverbod, Strategisch spel -

Borgerhout, het konijn uit Barts toverhoed

Dat er een oorlog komt tegen Borgerhout vanuit het stadsbestuur komt niet aan als een donderslag bij heldere hemel. Wel is de snelheid waarmee het offensief van start is gegaan enigszins verrassend te noemen. Bart De Wevers nieuwe zetel was nog maar net warm geworden en de eerste strategische speldenprik werd uitgedeeld in een nooit gezien opbod van populisme en repressie door onze bestuurders.

dinsdag 15 januari 2013 12:35
Spread the love

De eerlijkheid gebiedt me, als geboren Borgerhoutenaar, om te stellen dat Bart De Wever dezer dagen bakken kritiek en lof (?) zal krijgen. Open brieven en inhoudsloze interviews sierden kranten en magazines. Bart (don’t mind me being informal) moet niet altijd kop van jut zijn.

Ik wil die ban doorbreken door hem te feliciteren met één van zijn eerste beleidsdaden en dat is de slogan: ‘t Stad is van Iedereen’, naar de prullenbak te verwijzen, hopende dat het nooit meer gerecycleerd zal worden. Het was voor ons geen publiek geheim dat Antwerpen helemaal niet van ons was.

Maar reclameman Janssens bleef hardnekkig vasthouden aan die holle slogan. Antwerpen marketeren: het was een mooie poging, maar reclame is en blijft wat het is, reclame. Van ‘Red Bull’ ga je ook niet vliegen en met een slogan creëer je ook geen inclusieve, warme, sociale stad. Dat besefte Janssens beter dan wie ook op 14 oktober. Exit Janssens.

Terug naar de no-go-zone Borgerhout: oorlogsverslaggeving

De signalen waren al voor de verkiezingen duidelijk zichtbaar. Bart De Wever beseft maar al te goed dat aanval de beste verdediging is en hij duwde de linkse coalitie in Borgerhout meteen in het defensief. Statements en persmededelingen zoals: ‘een coalitie met PVDA+ van Zohra Othman dreigt de verhoudingen tussen de verschillende gemeenschappen in Borgerhout op scherp te stellen; de PVDA+ die gretig inspeelt op de orthodoxe stroming binnen de islam’. Daar hoeft geen verdere uitleg bij.

De PVDA+, bij monde van districsvoorzitster Zohra Othman, reageerde nogal lauwtjes door te stellen dat haar partij ‘niet uit is op ruzie met het stadsbestuur en N-VA’. Bart schiet met de pijlen en de PVDA+ haalt een schildje van karton boven om zich te verdedigen. Wie van de twee lachtte goed in zijn vuist: rood zonder kapje of de (niet meer zo grote) boze wolf?

Wat de arrogante verkiezingsoverwinnaar N-VA niet besefte is hoezeer ze de intelligentie van de Borgerhoutenaren beledigde. Ze negeert het feit dat heel wat grassroots-initiatieven ervoor zorgden dat er in het district heel bewust links werd gestemd. Dat Bart de PVDA+ beschuldigt van een hele resem zonden is een zaak voor de PVDA+, maar de Borgerhoutenaren de les komen spellen en op ‘Terzake’ zeggen dat hij om Borgerhout geeft: Bart, nu bent u te ver gegaan. Dus richt ik me even tot u.

Waar was u op 8 oktober toen er in hartje Borgerhout een debat plaatsvond met maar liefst 1200 – voornamelijk – Borgerhoutenaren? Uw kat hebben we toen gezien, u niet. U was niet de enige afwezige. Verliezer Janssens bespaarde de Roma een waterflesje en zichzelf heel wat zakdoeken en deodorant door niet te komen. Diezelfde Bart, die toen de moeite niet nam om ons te woord te staan en te antwoorden op onze legitieme vragen en kritieken, die komt ons nu de les spellen. U denkt te weten wat er in Borgerhout gebeurt? U weet wat het beste voor ons is? Nu verlies ik mijn ‘cool’ en begin ik te waarschuwen.

Ik ga niet vragen of u wel beseft met welk vuur u aan het spelen bent, maar het is een spelletje dat u niet zal winnen. U provoceerde een heel district door een samenscholingsverbod af te kondigen op basis van een sms’je dat geen van mijn familieleden, vrienden en kennissen uit de buurt heeft gezien. U en uw veiligheidsadviseur, die u klakkeloos gelooft, uitgaande van uw optreden in ‘Terzake’, haalden een website aan, -sharia.com-, waar met geen woord werd gerept over betogingen in Borgerhout of over cartoons of films of zo.

U zorgde ervoor dat alle cameraploegen op de Turnhoutsebaan stonden om iets te filmen dat er niet was. Fictie is geen genre meer uit de literatuur, het is een headline geworden. ‘Geen betogingen in Borgerhout’; waarom ook niet: ‘geen betogingen in Londerzeel’ of ‘in Loenhout is het een rustige zaterdag’, of ‘in Zedelgem blijft de onverwachte uitbarsting uit’. Al die headlines hebben evenveel of even weinig nieuwswaarde als het uitblijven van rellen of betogingen in Borgerhout.

Maar u hebt wel gewonnen Bart. Blijven de betogingen uit, dan heeft uw harde beleid dat voor elkaar gekregen. Wordt er toch betoogd, dan staat u daar met de fantastische procureur Herman Dams, over wie het laatste woord nog niet gezegd is. Uw tandem met Dams zal nog verder stigmatiseren, nog verder provoceren, nog verder fabels de wereld insturen en sms’jes zien waar die er niet zijn. Leuk voor jullie, niet zo voor ons.

Maar er is geen actie zonder reactie, ook al blijft het soms lang wachten op die reactie. ‘t Stad is misschien niet van iedereen, maar Borgerhout is van iedereen en ook van ons; en ‘ons’ wordt heel ruim gedefinieerd, meneer De Wever, onthoud deze woorden.

Er is een Arabisch spreekwoord dat de tovenaar waarschuwt dat de magie zich soms tegen hem keert. Een goede historicus voelt signalen aan, een slechte historicus kent de geschiedenis, maar leert er niets uit. U hebt nog tijd om te kiezen wat u bent.

Yassine Channouf

take down
the paywall
steun ons nu!