Beste BDW

Beste BDW

dinsdag 15 januari 2013 13:29
Spread the love

Saskia Van Nieuwenhove


Beste BDW

Met interesse uw oproep in De Standaard aan progressief Vlaanderen gelezen, u bent onder de indruk van een studie in Utrecht waar wordt beweerd dat er een oorzakelijk verband is tussen jongeren die naar gothic en hiphop luisteren en criminaliteit.

“Misschien is het dus goed toch wat langer na te denken vooraleer conservatieve cultuurkritiek af te schrijven als het gezeur van domme, wereldvreemde lieden”, schrijft u aan het adres van de progressievelingen, omdat het volgens u ook een column van Dalrymple in de geel-zwarte loodverf zet, waarin deze laatste ooit beweerde dat Rock & Roll kan leiden tot criminaliteit. 

Wel, ik onderschrijf meteen de resultaten van Utrecht. 
Nu gij? 

Maar wel om gans andere redenen. 
Ik ken een pak fervente hiphoppers en muziekfreaks, ook wel fanaten van lokaal georiënteerde berbermuziek, die was je nog vergeten in jouw rijtje.

Ikzelf begon op mijn 14 jaar ook naar alles te luisteren wat maar niet op de commerciële zender zat. 
De muziek sloot namelijk veel beter aan bij mijn leefsituatie. 

Bij een autoritaire vader en een krankzinnige moeder en daarna moeten verwerken dat je in een gebouw tussen vier muren wordt geplaatst door de jeugdbescherming is niet meteen een context waarbij je ‘i love you’ zingt of ‘geef die rozen aan Sandra’. 

Ik schuim ze nog steeds af, die talloze voorzieningen waar ik nooit een Vlaamse vlag zie zwaaien, ook u blijft ver weg van deze gebouwen. 

Het zijn gekwetste kinderen, in grote nood, die proberen een manier te vinden om een zware thuiscontext te dragen. 

En inderdaad, het is een trend die blijft, men zoekt het dan vaak in alternatieve muziek of films waar een kritische maatschappijvisie wordt getoond. 

Ik ken weinig kinderen bij jeugdzorg die het houden bij Paul Van Vliet. 

En met pijn in het hart zie ik ze later wel eens terug in de gevangenis. Ze hebben het niet gehaald. De incest woog te zwaar, Metallica bleek geen demonenremmer. 

Ik had een jeugdrechter met dertig jaar ervaring. Dertig jaar jeugdkabinet. Dertig jaar zicht op honderden jongeren, duizenden, als hij terugblikt op zijn carrière. 

Hij stuurde mij toen ik 14 jaar was het volgende “U hebt de toestemming naar Werchter te gaan. Veel luistergenot met Sting & Co”. 

Hij had het begrepen BDW, hij had het begrepen. 
Begrijp jij de jongeren nog?

Saskia Van Nieuwenhove

take down
the paywall
steun ons nu!