Rijstteelt op het Indonesische eiland Java (foto: Jimmy Kets - Vredeseilanden).
Nieuws, Economie, België, Indonesië, Voedselveiligheid, Voedsellandbouw, Vredeseilanden, Jimmy Kets, Rijstteelt, Java, NGO-campagne, Boerencoöperatie, Appoli, Faire prijs - Vredeseilanden

Vredeseilanden zocht antwoord op de vraag van 9 miljard

"Hoe voeden we in 2050 een wereld met 9 miljard mensen?" Die vraag stond centraal tijdens de jaarlijkse campagne van Vredeseilanden op 11, 12 en 13 januari. 12.000 vrijwilligers trokken weer de straat op om steun te vragen voor boerenfamilies wereldwijd. "Want zij kunnen het antwoord geven", vindt Vredeseilanden.

maandag 14 januari 2013 16:10
Spread the love

Meer mensen, een wispelturiger klimaat, schaarse grondstoffen, … Dat is de toekomst in notendop. Een toekomst die vandaag al realiteit is op het dichtbevolkte Indonesische eiland Java, waar duizend inwoners per vierkante kilometer leven (in Vlaanderen is dat 500 inwoners per vierkante kilometer). Geen betere plek dus om een antwoord te zoeken op de vraag van 9 miljard.

Voor eeuwig

Vredeseilanden ondersteunde op het eiland Java meer dan 3.300 boerenfamilies om zich te organiseren in een boerenorganisatie: Appoli. Door samen te werken, produceren ze nu meer rijst met minder water. Ze gebruiken enkel natuurlijke meststoffen, zodat elke vierkante meter grond eeuwig vruchtbaar blijft.

Ieder jaar wordt hun oogst beter. Bovendien loont hun inzet op kwaliteit en de betere samenwerking met handelaars: de boeren kunnen meer mensen voeden en verdienen nu dubbel zoveel als in 2008.

De leden van Appoli bewijzen dat boerenfamilies de sleutel voor de toekomst hebben. Twee derde van de mensen die honger lijden, leeft in een boerenfamilie. Als zij een inkomen verdienen met duurzame landbouw, werken ze zichzelf uit de armoede, voeden ze de wereld en verlichten ze de druk op de planeet.

Daarom helpt Vredeseilanden hen om een duurzaam product op de markt te brengen en er een faire prijs voor te krijgen.

Meer dan voedsel

De aandacht om de rijstteelt te verbeteren, komt niet uit de lucht vallen. De Indonesiërs zijn de grootste rijsteters ter wereld: 140 kg per jaar, per persoon. Dat maakt dat rijst in dit land  veel meer is dan voedsel. Het is inkomen voor de boeren, school voor de kinderen, een rijke traditie, een snelle hap bij het uitgaan.

Al die aspecten van de Indonesische rijstcultuur bracht fotograaf Jimmy Kets samen in een sterke fototentoonstelling die Vredeseilanden ter gelegenheid van de campagne 2013 aanbiedt.

take down
the paywall
steun ons nu!