Een blik achter de schermen van de ngo-campagnes
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, 11.11.11, Bogdan Vanden Berghe, Sensoa, Boris Cruyssaert, Ngo, Mediacampagnes -

Een blik achter de schermen van de ngo-campagnes

Mediacampagnes met aangrijpende beelden of geluidsfragmenten zijn niet meer weg te denken uit de media. Ook ngo’s maken er dankbaar gebruik van om geld in te zamelen of om te sensibiliseren. Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. en Boris Cruyssaert van Sensoa gunnen ons een blik achter de schermen van deze campagnes.

maandag 14 januari 2013 15:10
Spread the love

Bogdan Vanden Berghe is sinds 2011 algemeen secretaris van 11.11.11. De hulporganisatie probeert al jaren aandacht te trekken voor uiteenlopende problematieken in het Zuiden. Boris Cruyssaert is woordvoerder van Sensoa, ook een ngo, maar dan wel een met een heel andere focus. “11.11.11. probeert fondsen te werven”, verduidelijkt Cruyssaert. “Het Vlaams Expertisecentrum voor Seksualiteit (Sensoa) probeert een mentaliteitswijziging teweeg te brengen.”

Aandacht trekken

Beide ngo’s zijn bekend omwille van hun campagnes. Sing For The Climate bracht onlangs nog een dikke 380.000 mensen op de been. Daarna produceerde 11.11.11. nog een controversiële video waarin Bart Cannaerts een Afrikaan ‘beledigde’. Vanden Berghe: “Toen we de eerste beelden zagen, wisten we: dit is straf. Aanvankelijk was het filmpje enkel bedoeld als ondersteuning van de campagne, maar het legde op zo’n goede manier het probleem van de klimaatverandering in het Zuiden op tafel, dat we besloten om er onze campagne mee te openen.”

‘Chlamydia is geen kamerplant’ of ‘Vulva is geen Zweedse kast’ vormen dan weer de slagzinnen van de meest recente campagnes van seksualiteit.be, een website opgestart door Sensoa. “Door de combinatie van de grappige slogans met de retroafbeeldingen wilden we de aandacht trekken van het grote publiek”, zegt Cruyssaert.

Seksualiteit

Maar worden we al die campagnes niet een beetje beu? Bovendien slaat de economische crisis genadeloos toe. Krijgen ngo’s niet te maken met iets als ‘campagnemoeheid’? Bogdan Vanden Berghe denkt alvast van niet. “Dat zien we ook niet in de cijfers. Ondanks de economische crisis zijn mensen nog steeds bekommerd om zij die het minder goed hebben. In jaren waarin er grote rampen zijn, geven de mensen nog eens extra.

`Ook een fenomeen als Music For Life toont aan dat die ‘campagnemoeheid’ niet bestaat.” Dat beaamt Boris Cruyssaert. Hij vindt wel dat mensen de laatste jaren minder gevoelig zijn geworden. “Door de overvloed aan zowel commerciële als niet-commerciële boodschappen moeten campagnes vooral ludiek en niet-belerend gebracht worden.” Al moeten ze natuurlijk wel opvallen. “Op dat vlak heeft Sensoa een klein voordeel. Seksualiteit valt namelijk meer op dan eender welk thema.”

Vanden Berghe geeft toe dat campagnes rond het Zuiden vaak te stereotiep zijn. Hij is voorstander van een initiatief zoals Radi-Aid dat de eenzijdigheid van campagnes over het continent aan de kaak stelt. “Afrika wordt te veel verengd tot een continent dat niet op eigen voeten kan staan. Pas op, de problemen blijven groot, maar die hebben meestal niks meer te maken met de oude beelden die we in ons hoofd hebben.”

Ideale campagne

“De ideale campagne voor 11.11.11. is een campagne waarbij we veel mensen kunnen betrekken en hen het gevoel geven dat hun bijdrage – in welke vorm ook – zinnig is”, vertelt Vanden Berghe. Sensoa drukt op het belang van resultaatgerichte campagnes. “Je moet mensen vooral een oplossing aanreiken. Een campagne moet een positieve boodschap brengen”, aldus Cruyssaert.

“Iedereen denkt bij een campagne vooral aan het inzamelen van geld”, zegt Vanden Berghe. “Maar er is ook een onbetaalbaar deel: je boodschap die face-to-face uitgedragen wordt. Al die stemmen, al die contacten zorgen ervoor dat de politieke wereld in beweging komt en structureel de zaken aanpakt. Want dat is het uiteindelijke doel: betere beleidsmaatregelen op vlak van het klimaat, om honger en armoede te bestrijden en voor mensen in ontwikkelingslanden.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!