Irak: massale protesten tegen het ‘tweede gezicht van de bezetting’
Nieuws, Politiek, Irak, Oproep, De Arabische lente -

Irak: massale protesten tegen het ‘tweede gezicht van de bezetting’

Sinds 25 december 2012 vinden er dagelijks massale protesten plaats in Ramadi: meer dan 200.000 deelnemers. Deze protesten zijn uitgedeind naar verschillende steden, verspreid over het hele land. Op 12 januari waren ze met meer dan 2 miljoen, de demonstranten die het aftreden eisen van de Iraakse premier Al Maliki. Zij vragen de steun van de wereldgemeenschap voor hun 'Thawra' (revolutie).

zondag 13 januari 2013 16:07
Spread the love

Dringende oproep voor internationale solidariteit met de Iraakse ‘Thawra’ (revolutie)

Het International Anti-Occupation Network (IAON) groepeert onder andere het BRussells Tribunal, de Spanish Campaign Against the Occupation and for the Sovereignty of Iraq (CEOSI), het International Action Center (IAC), Women Solidarity for an Independent and Unified Iraq (WSIUI), de Portuguese Session of the World Tribunal on Iraq en de Iraq Solidarity Association in Stockholm. De organisatie roept op tot internationale solidariteit.

Sinds 25 december 2012 vinden er dagelijks massale protesten plaats in Ramadi: meer dan 200.000 deelnemers.  Deze protesten met honderdduizenden deelnemers zijn uitgedeind naar verschillende steden, verspreid over het hele land. Sinds de invasie en de daarop volgende bezetting zijn er voortdurend protesten geweest.

Deze protesten raakten in een stroomversnelling tijdens de Arabische lente in januari-februari 2011. De eisen voor waardigheid en rechtvaardigheid waren niet verschillend van deze in Egypte en Tunesië.

Nationale eenheid

Kernelementen in de huidige protesten zijn de slogan voor nationale eenheid, de roep om het sektarisme te stoppen en de volledige afwijzing van het Al Maliki-regime, dat niet in staat is om aan de gerechtvaardigde eisen van het Iraakse volk tegemoet te komen. De protesten worden in heel het land ondersteund.  Verschillende Iraakse steden hebben delegaties afgevaardigd.

Sjiitische religieuze leiders hebben hun volgelingen aangemoedigd om de protesten te steunen en er is een sterke aanwezigheid van Koerdische delegaties in Mosul, Tikrit en Anbar. Men vermijdt zoveel mogelijk symbolen van politieke partijen, om de boodschap van nationale eenheid te versterken.

De Iraakse antibezettingsbewegingen hebben allemaal duidelijke verklaringen afgelegd over de gerechtvaardigde eisen van de demonstranten. De protestacties worden beschouwd als een stap vooruit in het verzet tegen de VS-bezetting en de Iraanse overheersing.

Het tweede gezicht van de bezetting

De terugtrekking van de VS-gevechtstroepen uit Irak betekende zeker niet het einde van de bezetting. De VS-voetafdruk is nog altijd zeer groot. Dat is de reden waarom de Iraakse anti-bezettingsbewegingen zich afzetten tegen wat zij noemen het tweede gezicht van de bezetting.

Dit betekent een permanent verzet tegen alle instellingen die door de VS werden geïnstalleerd en opgelegd. Hiertoe behoren niet alleen de politieke en economische structuren, maar ook de sektarische regering en haar verdeeldheid zaaiende grondwet.

Niettegenstaande de gewelddadige onderdrukking door de veiligheidstroepen en de milities van de sektarische politieke partijen heeft het Iraakse volk de angst laten varen en komt massaal op straat.

Het International Anti-Occupation Network waarschuwt de internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Naties en de Europese Unie, dat er ernstige indicaties zijn dat het regime van plan is Anbar aan te vallen. De grensovergangen met Syrië, Jordanië en Saoedi-Arabië werden afgesloten.

Twee legerbrigades zijn onderweg vanuit Bagdad. Het regime plaatste checkpoints en scherpschutters langs de wegen. Maliki heeft orders gegeven om met scherp te schieten op de betogers. Er dreigt een bloedbad. Al Maliki en de Amerikaanse bezetters zijn bij deze gewaarschuwd dat zij de volledige verantwoordelijk dragen indien betogers worden gedood of verwond.

In deze precaire situatie is het van groot belang dat de internationale gemeenschap de wreedheid van het dictatoriale regime van Al Maliki veroordeelt en haar steun betuigt aan de brede volksbeweging voor menselijke waardigheid en mensenrechten. Het is eveneens noodzakelijk dat de vredesbeweging haar steun betuigt aan deze brede protestbeweging in de straten van Irak.

De demonstranten eisen:

1.     De onmiddellijke vrijlating van de opgepakte betogers en politieke gevangenen.

2.     De afschaffing van de doodstraf.

3.     De goedkeuring van een amnestiewet voor onschuldige gevangenen.

4.     De afschaffing van de antiterrorisme wetten (in het bijzonder artikel 4).

5.     De intrekking van de draconische maatregelen tegen opposanten.

6.     Eerlijke kansen voor werk op basis van professionaliteit.

7.     De stopzetting van het militaire commando gebaseerd op geografische indeling.

8.     Het verstrekken van essentiële basisdiensten in alle Iraakse provincies, die tot hiertoe werden verwaarloosd door de staat.

9.     Het straffen van alle leden in overheidsdiensten, leger of veiligheidsdiensten, die zich hebben misdragen tegenover opposanten, zeker degenen die de eer van de vrouwen in gevangenissen hebben geschonden.

10.  Een door de VN georganiseerde volkstelling.

11.  De stopzetting van de marginalisering en het verdeeldheid zaaien tussen etnische en religieuze groepen. Stopzetting van de  arbitraire huiszoekingen zonder gerechtelijke bevel, gebaseerd op aanwijzingen van geheime informanten.

12.  Stopzetting van de financiële, administratieve en juridische corruptie.

13.  De bestrijding van het sektarisme in al zijn vormen door religieuze gebouwen en eigendommen terug te geven aan de rechtmatige eigenaars en door het afschaffen van wet nr. ??19 van 2005

   Het International Anti-Occupation Network  verwelkomt dit niet-sektarische protest en steunt de inspanningen van het Iraakse volk om zijn volledige onafhankelijkheid en nationale soevereiniteit terug te winnen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!