Opinie, Nieuws, Ggo, Wetteren, Aardappelproces, Evelyn Fox Keller, Vandana Shiva, Ignacio Chapela, Arpad Pusztai, Gilles-Eric Seralini, Karin Verelst -

Wetenschappers steunen activisten tegen genetisch gemanipuleerde (GGO) aardappelen

Wetenschappers steunen activisten tegen genetisch gemanipuleerde (GGO) aardappelen
vrijdag 11 januari 2013 18:03

Op 15 januari 2013 vindt voor de correctionele rechtbank van Dendermonde het proces plaats tegen 11 activisten. Deze mensen waren in 2011 samen met een vierhonderdtal andere deelnemers betrokken bij een vreedzame actie tegen genetisch gemanipuleerde (GGO) aardappelen van het chemische bedrijf BASF en de Universiteit van Wageningen op het open proefveld van VIB, ILVO en de UGent in Wetteren. Een schadeclaim tot 200.000 euro hangt boven hun hoofd. De deelnemers aan de ‘aardappelruil’ worden vervolgd voor bendevorming, vernietiging en toebrengen van slagen en verwondingen.

Tachtig personen willen vrijwillig verschijnen als beklaagde in het zogenaamde ‘aardappelproces’. Onder de vrijwillige beklaagden bevinden zich onder meer boeren, milieu-activisten en academici. Wetenschapsfilosofe, Karin Verelst, is één van hen. Zij baseert haar steun aan de ‘patattenveldactivisten’ op wetenschappelijke gronden.

Ter voorbereiding van de verdediging tijdens het proces hebben de activisten een aantal wetenschappers, die onderzoek verrichten naar GGO’s, aangeschreven. Deze wetenschappers hebben een verschillende visie dan de reductionistische en mechanistische visie van het ‘gen determinisme’ waarop de biotechindustrie zich baseert.

Volgens de wetenschapsfilosoof Evelyn Fox Keller in ‘The Century of the Gene‘, is het ‘gendeterminisme’ een gedachtegoed dat vanuit wetenschappelijk standpunt gezien reeds tijdens de vorige eeuw achterhaald werd. En de reden waarom er vandaag nog zoveel ‘genpraat’ bestaat, heeft volgens haar vooral te maken met het binnenrijven van fondsen.

De advocaten van de verdediging stelden deze wetenschappers de eenvoudige vraag wat het planten van GGO’s in een open testveld als gevaren kan meebrengen voor onze omgeving. De meningen van deze wetenschappers zijn schokkend:

– Fysicus en ecoloog Vandana Shiva stelt: Genmanipulatie heeft de afgelopen 20 jaar enkel geleid tot het gebruik van nog meer pesticiden, dus nog meer vervuiling, monopolies in handen van enkele grote multinationale bedrijven, machtsconcentratie door gepatenteerde zaden, het verdwijnen van kleinschalige en biologische landbouw, een achteruitgang op het gebied van biodiversiteit, enz…

– Microbioloog Ignacio Chapela: Een gemanipuleerd gen is niet zoals gelijk welke ander gen. Het kan zich door horizontale transfers zeer gemakkelijk verspreiden. En de snelle verspreiding van GGO’s betekent een bedreiging van de biodiversiteit op onze aarde.

– Microbioloog Arpad Pusztai: Wij hebben een reeks testen uitgevoerd op ratten gevoed met GGO-aardappelen. En de ratten vertonen duidelijk medische afwijkingen. Zolang er geen medische testen op voorhand worden uitgevoerd, zullen mensen de proefkonijnen van deze technologie worden.

– Toxicoloog Gilles-Eric Seralini: Zolang dat wetenschappelijk onderzoek niet met zekerheid kan uitsluiten dat er geen enkel gevaar kan optreden voor onze volksgezondheid door GGO’s, zouden alle GGO-proeven buiten de laboratoria onmiddellijk moeten worden stopgezet. Dit zelfde voorzorgsprincipe zou ook voor het proefveld in Wetteren moeten worden toegepast.

Hieronder kunnen de interviews met deze wetenschappers op video bekeken worden:
– Vandana Shiva: <activearchives.org/aaa/resources/1400>
– Ignacio Chapela: <activearchives.org/aaa/resources/1405>
– Arpad Pusztai: <activearchives.org/aaa/resources/1395>
– Gilles-Eric Seralini: <activearchives.org/aaa/resources/1394>

De verzamelde wetenschappelijke argumenten werden opgenomen in het gerechtelijke dossier voor de verdediging tijdens het proces dat zal plaatsvinden op 15 januari 2013 in Dendermonde.

take down
the paywall
steun ons nu!