Samenscholingsverbod tegen gerucht dat niemand hoorde
Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen -

Samenscholingsverbod tegen gerucht dat niemand hoorde

Bart De Wever (N-VA) is net tien dagen burgemeester en Borgerhout krijgt al een eerste samenscholingsverbod over zich heen. Jongeren die zaterdag tussen 12 uur en middernacht in groep op straat wandelen, riskeren een GAS-boete en een combitaks. Aanleiding is een wazig gerucht over een mogelijk protestactie tegen het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

vrijdag 11 januari 2013 18:20
Spread the love

Het was De Standaard die vrijdag op de proppen kwam met het nieuws. Via sms en internet zouden Antwerpse moslims opgeroepen worden tot een betoging aan de Roma op de Turnhoutsebaan. Volgens De Standaard is de aanleiding de spotprenten die verschenen in het Franse blad Charlie Hebdo, al bedoelen ze wellicht de strip die vorige week verscheen over het leven van de profeet.

Het bericht in De Standaard – dat door alle andere kranten werd overgenomen – deed de wenkbrauwen fronsen in Borgerhout. Organisaties die daar actief zijn, belden hun hele netwerk op: niemand had die bewuste sms gezien. “Antwerpse moslims” werden dus helemaal niet opgeroepen tot een protestactie.

Volgens De Standaard stond in die sms: “Wie liefde heeft voor de profeet, moet aanwezig zijn.” Toevallig (?) precies dezelfde tekst als in de sms die in september opriep voor een betoging tegen de YouTube-film Innocence of Muslims.

Ook op Facebook werd niets gevonden. Volgens De Standaard werd de oproep verspreid via de Facebook-pagina van Sharia.com. Sharia.com is een internationale business community website. Of de website aanwezig is op Facebook weten we niet. Wij vonden alvast geen spoor van hun pagina.

In het persbericht dat burgemeester Bart De Wever vrijdagmiddag uitstuurde, is van de bewuste sms geen sprake meer. Nu heet het dat “via de sociale netwerksite Facebook wordt opgeroepen tot een manifestatie op de Turnhoutsebaan in Borgerhout”. En verder: “Die oproep is intussen verder verspreid door voormalige leden van Sharia4Belgium, en door een aantal mensen die bij vorige betogingen al werden aangehouden.”

Bart De Wever voegt er meteen aan toe dat het nieuwe bestuur een nultolerantie wil voeren tegen “religieus fanatisme en geweld”. Er komt dus een samenscholingsverbod.

De Wever: “Dat verbod geldt van zaterdagmiddag 12 uur tot middernacht, in het gebied tussen de Sint-Elisabethstraat, Korte Zavelstraat, Handelstraat, Onderwijsstraat, Pothoekstraat, Vlagstraat, Guldensporenstraat, Statielei, Turnhoutsebaan, Carnotstraat en Dambruggestraat. Het samenscholingsverbod laat de politie en het stadsbestuur toe om eventuele herrieschoppers niet alleen op te pakken, maar ook te sanctioneren via de bekende combitaks en de GAS-boetes.”

Dat belooft dus voor de inwoners van Borgerhout als hun wijk een bezette stad wordt telkens er een vaag gerucht is over een betoging. En natuurlijk hebben dergelijke berichten een hoog selffulfilling prophecy-gehalte. Als er al nieuwsgierigen naar de Roma afzakken, zal het om mensen gaan die het artikel van De Standaard lazen. 

take down
the paywall
steun ons nu!