VDAB-topman Fons Leroy gaat het arbeidsmarktbeleid opnieuw uitvinden.  Laat ons dan alvast  met de VDAB beginnen!

VDAB-topman Fons Leroy gaat het arbeidsmarktbeleid opnieuw uitvinden. Laat ons dan alvast met de VDAB beginnen!

donderdag 10 januari 2013 20:01
Spread the love

In een artikel in de krant De Morgen van 9 januari 2013 geeft de topman van VDAB zijn visie op het arbeidsmarktbeleid. Het lijkt wel alsof er geen einde komt aan dat neoliberale heruitvinden van alles en nog wat. Ook Fons Leroy, topman van VDAB heeft met enige vertraging het neoliberalisme ontdekt, of zeggen we maar meteen, heruitgevonden. De krant haalt er ook nog gauw even Monica De Coninck bij en jawel, deze minister van werkgelegenheid vind dat deze man een punt heeft. Bruno Tobback staat erbij en kijkt ernaar. Bruno en Monica hebben immers recent nog het socialisme heruitgevonden wat toch ook een prestatie is. En wie dacht dat ze hem vergeten hadden, nee hoor, ook Jo Libeer is het uiteraard volmondig eens met de stelling.

Merkwaardig aan het artikel is dat Dhr. Leroy een opsomming maakt van alles wat moet heruit gevonden worden zonder het echt heruit te vinden. Het ontslagrecht, de loonvorming, de werknemersstatuten, de kosten van de vergrijzing, dit alles moet veranderen zodat burgers en bedrijven de minder gunstige seizoenen van de komende decennia duurzaam zullen doorstaan, aldus Dhr. Leroy.

Toegegeven, je kan in een artikel van een halve pagina niet je beleid uiteenzetten maar de teneur geeft aan dat het gewoon allemaal wat minder en wat strakker moet voor de arbeiders zodat de bedrijven kunnen herademen. Waarom denk ik hier spontaan ‘zet die ploot af’?.

Nochtans vind ook ik dat Dhr. Leroy een punt heeft dat we opnieuw vanaf nul moeten beginnen, te beginnen met de VDAB zelf. Als je ’t mij vraagt moeten we deze totaal nutteloze instelling die zichzelf in stand houdt gewoon afschaffen en zelfs niet meer heruitvinden.

De VDAB is van een dergelijk oubollige structuur dat die echt niet meer past in een modern tewerkstellingsbeleid waar burgergeluk dient te primeren op cijfers. Gelukkige mensen of een collectief gelukkige maatschappij maken immers vanzelf betere cijfers, niet omgekeerd.

Wie met VDAB al eens in aanraking is geweest, en wie is dat niet, moet vaststellen dat het daar een geklungel van jewelste is. Wie herinnert zich niet de periode dat VDAB medewerkers op stukwerk beloond werden. Per tewerkgesteld persoon een premie. In dat kader kreeg ik ooit een verzoek toegestuurd om mij aan te bieden in het perspectief  van een tewerkstelling op de kinderboerderij. Niet dat ik niet van kinderboerderijen hou maar dit aanbod was uiteraard totaal naast de kwestie.

Maar er is meer, wie naar de WIS pagina van VDAB surft kan daar zelf de oefening doen. De enige conventie is dat je aanvaard dat alleen full-time functies van onbepaalde duur in aanmerking komen als volwaardige jobs. Geklooi van 2 keer 4 uur per week bij de bakker enzo. komen dus niet in aanmerking. Ook weer niet omdat dit geen volwaardige functies zouden zijn maar omdat ze in die vorm niet voldoen aan de voorwaarden tot het opbouwen van een volwaardig bestaan en dus uitsluitend geschikt zijn voor een select publiek die hier zelf voor kiest, bv. omdat de echtgeno(o)t(e) een ruim inkomen heeft.

Volgens de gegevens telt VDAB momenteel 4986 medewerkers, 4231 in voltijdse equivalenten. Wie de wis gegevens raadpleegt telt er (weliswaar statisch) 80115 jobs. Dat is ongeveer 1 medewerker per 19 jobs. Maar laat ons even ernstig blijven, we zijn op zoek naar jobs die minstens een volwaardig perspectief naar de toekomst bieden en dat kan uiteraard alleen met voltijdse jobs. Dit zijn er 71464 of ongeveer 1 VDAB medewerker per 17 jobs. Om een volwaardig perspectief naar de toekomst te hebben moet dit uiteraard ook een vaste job zijn. De selectie leert ons dat dit nog slechts 31808 jobs vertegenwoordigd of ongeveer 1 VDAB medewerker per 8 jobs. Wie op vacaturedatum ‘minder dan 14 dagen’ zoekt krijgt als resultaat nog een overschot van 15088 jobs of ongeveer 1 VDAB medewerker per 3 ½ job.

Natuurlijk is VDAB meer dan dat zal men argumenteren. VDAB biedt immers ook beroepsopleidingen met begeleiding naar een vast jobs. VDAB moet ons maar eens vertellen hoeveel mensen uit pakweg de opleiding “kantooradministratie” een vaste job hebben gevonden door toedoen van VDAB?  Uit een toevallige groep van 6 die mij bekend zijn was er niet één.

Kortom Mr. Leroy, hoog tijd om met VDAB vanaf nul te beginnen en het vooral daar bij te houden. Ik moet u wel teleurstellen, er zijn momenteel geen “topman” jobs beschikbaar in uw WIS gegevens.

take down
the paywall
steun ons nu!