Machine Gun Preacher

Machine Gun Preacher

donderdag 10 januari 2013 09:24
Spread the love

Deze biopic is gebaseerd op waargebeurde feiten en gaat over het leven van Sam Childers, een ruige ex-biker met een crimineel palmares om u tegen te zeggen, die zich plotseling tot het christendom bekeert en missionaris in Afrika wordt. Het snijdt tevens de brandend actuele problematiek aan van de kindsoldaten in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan.

Een land in de ijzeren greep van de uit Oeganda opererende Lord’s Resistance Army, de paramilitaire groepering van warlord Joseph Kony, die door massale verkrachtingen, plundertochten en gruwelijke slachtpartijen een ware angstpsychose onder de bevolking heeft geïnstalleerd. Kony, tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel is uitgevaardigd voor misdaden tegen de mensheid, blijkt onvindbaar en zit ergens diep verscholen in de rimboe van de Centraal-Afrikaanse republiek.

Als onverbeterlijke vechtersbaas,dronkaard en drugverslaafde lijkt Sam voorbestemd om zijn leven in de gevangenis door te brengen.Het begin van de film bevat dan ook enkele ultra-gewelddadige scènes die niets aan de verbeelding overlaten.

Tot hij op een dag een wonderbaarlijke metamorfose ondergaat wanneer hij zich tot God bekeert, niet een klein beetje geholpen door zijn devote vrouw. Hij reist naar Afrika om zijn professionele skills als projectontwikkelaar ten dienste te stellen van de vele duizenden oorlogswezen en steunt daarbij de rebellenbeweging SPLA in hun streven naar een onafhankelijk Zuid-Soedan. Zijn engagement gaat zover dat hij gewapenderhand ten strijde trekt tegen de LRA. Eens terug thuis kan hij niet meer aarden tot groot verdriet van zijn vrouw en dochter. Hij staat voor het grootste dilemma in zijn leven.

De vertolking van Sam door Gerard Butler staat er maar de gedaanteverwisseling van low-life naar wereldverbeteraar is te gekunsteld om waarachtig te zijn. Hierdoor boet de film veel aan geloofwaardigheid in. Het sterke verhaal blijft daardoor niet overeind.Wat meer body en diepgang in het uittekenen van de personages had soelaas kunnen brengen. Een film die toont hoe deze thematiek wel in een spannende en geloofwaardige film te gieten is Blood Diamond, de uitstekende prent van Edward Zwick, met onder Di Caprio en Jennifer Connely,

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!