Amerikanen sterven eerder dan anderen
Nieuws, Samenleving -

Amerikanen sterven eerder dan anderen

Amerikaanse mannen leven gemiddeld vijf jaar korter dan Zwitserse mannen. Ze hebben een slechtere gezondheid dan inwoners van de meeste andere rijke landen. Dat blijkt uit een analyse van de Amerikaanse overheid die op 9 januari verscheen.

donderdag 10 januari 2013 15:31
Spread the love

Experts van het National Institute of Health in de Verenigde Staten keken naar de gezondheid van mensen in zeventien landen met hoge inkomens. De VS staan onderaan of bijna onderaan bij minstens negen indicatoren.

Het gaat onder meer om kindersterfte, hart- en longziekten, seksueel overdraagbare infecties en tienerzwangerschappen. Ook op het gebied van verwondingen, moord en het percentage gehandicapten scoren de VS relatief hoog.

Amerikaanse mannen hebben van alle onderzochte landen de laagste levensverwachting. Gemiddeld leven Amerikaanse mannen bijna vijf jaar korter dan Zwitsers, die de ranglijst aanvoeren.

Geestelijke gezondheid

“We zijn verbijsterd dat we op bijna alle fronten slecht scoren. De achterstand betreft alle leeftijden, van baby’s tot senioren, beide geslachten en alle lagen van de bevolking”, zegt Steven H. Woolf, hoogleraar gezinsgeneeskunde aan de Virginia Commonwealth University. Hij is voorzitter van het panel dat het rapport schreef: http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=13497&page=R1. “Zelfs ontwikkelingslanden doen het op sommige punten beter dan de Verenigde Staten”, zegt hij.

Hoewel de nieuwe cijfers een alomvattend beeld geven van het probleem, sterven Amerikaans burgers al tientallen jaren eerder dan mensen in vrijwel alle andere industrielanden. De onderzoekers constateren dat die trend zeker al vanaf de jaren zeventig zichtbaar is en dat vooral vrouwen steeds jonger overlijden.

Woolf zegt dat Amerikaanse jongeren een groter risico lopen vermoord te worden. Ook zijn ze vaker ziek en lijden ze vaker aan geestelijke gezondheidsproblemen dan jongeren in andere rijke landen.

Zorgverzekering

De lagere levensverwachting wordt vooral veroorzaakt door sterfte van mannen onder de vijftig, door auto-ongelukken en geweld. Amerikanen boven de 75 jaar leven doorgaans langer dan mensen in de meeste andere landen. De VS besteden dan veel geld aan ouderenzorg.

Jongere Amerikanen die blank, verzekerd en hoog opgeleid zijn, hebben echter een slechtere gezondheid dan jongeren in andere landen, staat in het rapport. “Dat geldt ook voor Amerikanen die niet roken en geen overgewicht hebben.”

Amerikanen roken en drinken minder dan mensen in andere rijke landen. Maar op andere terreinen doen ze het minder goed. Amerikanen hebben vaker overgewicht en consumeren meer calorieën per persoon dan mensen in andere landen. Volgens de analisten krijgen Amerikanen door het intensieve autogebruik ook steeds minder beweging.

In 2010 hadden zo’n 50 miljoen mensen geen zorgverzekering, ongeveer 16 procent van de bevolking. Dat is veel meer dan in andere rijke landen. Na een politiek gevecht van meer dan tien jaar, slaagde president Barack Obama er in 2010 in een wetgeving aan te nemen die het aantal verzekerden in de VS aanzienlijk omhoog moet brengen.

Carey L. Biron (IPS)

take down
the paywall
steun ons nu!