Verslag, Nieuws, België, Ggo-aardappelen, Field liberation movement, Aardappelproces -

Zware straffen en astronomische schadeclaim geëist voor enkele vernielde aardappelplantjes

Volgende week dinsdag zitten 11 milieu-activisten in de beklaagdenbank van de rechtbank van Dendermonde. De beschuldigingen zijn niet min: bendevorming, vernieling en diefstal. Er hangt hen bovendien een schadeclaim van 191.000 euro boven het hoofd. Dat is ongeveer 10.000 euro per GGO-aardappelplantje dat ze in mei 2011 vernielden op het proefveld in Wetteren.

woensdag 9 januari 2013 22:33
Spread the love

Van de 350 groene jongens en meisjes die aanwezig waren op de grote aardappelruil – zoals ze de actie zelf noemen – worden er uiteindelijk 11 lukraak voor het gerecht gebracht. Anton D. is één van hen. Zelf weet hij ook niet goed waarom precies hij uit die grote groep werd gepikt. Meer nog, hij begrijpt zelfs niet waarom het gerecht zo’n zware middelen inzet.

“We hebben ggo-aardappels vervangen door bio-patatten. Dat was lang op voorhand aangekondigd en bij de politie bekend. Het gebeurde op klaar lichte dag en zonder veel tegenwerking van de politie. Het was een symbolische actie tegen een veldje dat uiteindelijk zelf vooral publicitaire doeleinden had, namelijk de marketing van genetisch gemanipuleerde organismen”, zegt Anton.

En toch kwam er plots die aanklacht. Wegens bendevorming, diefstal en vernieling met een schadeclaim van 191.000 euro bovenop. “Dat is een absurde aanklacht. De vrije meningsuiting staat hier op het spel. Dit is een manier om politieke acties te criminaliseren en de motieven van de activisten onzichtbaar te maken”, zegt Barbara Van Dyck.

Van Dyck werd na de actie op staande voet ontslagen door de KU Leuven waar ze onderzoekster was. Ze was op de actie aanwezig en had een interview gegeven aan een tv-zender. Om diezelfde reden mag ze zich nu ook verantwoorden voor de rechtbank. “Ik vermoed dat ze mij er uit hebben gepikt omdat ik toevallig in de belangstelling stond. En toch heb ik er geen spijt van. Het zou een slechte zaak zijn, mochten mensen ophouden te protesteren tegen wantoestanden omdat ze bang zijn voor de gevolgen”, zegt Van Dyck.

Dat de schadeclaim zo hoog is, lijkt vreemd aangezien de eigenaars van het veld zelf altijd verzekerd hebben dat de actie uiteindelijk weinig effect had. “Van enkele ggo-gewassen konden ze alleen het loof uittrekken. Al die planten hebben het gehaald en staan nu in volle bloei. Onze proef is dus niet mislukt”, zei onderzoeker Bart Van Droogenbroeck na de actie in de Standaard.

“Aan die 191.000 komen ze doordat ze heel hun boekhouding in die schadeclaim hebben gestopt: de bewaking van mei tot september en zelfs de extra kosten voor de onderzoekers die de pers moesten te woord staan”, zegt Barbara Van Dyck.

De beschuldigden en hun sympathisanten rekenen op heel veel steun. Barbara Van Dyck: “Ik zag dat ook Caroline Copers van het ABVV een steunoproep tekende. Heel terecht, want ook al is men het misschien niet eens met ons standpunt over ggo’s, het gaat hier over het recht om actie te voeren. Ook vakbonden kunnen volgens die logica aangeklaagd worden voor een betoging of een staking.”

De veldbevrijders lieten vorige zomer ook tachtig vrijwillige verschijners opdraven. Mensen die zich bij de rechtbank melden als beklaagde. Het parket wees die aanvraag af.

Toch hopen de elf beklaagden het tijdens het proces ook opnieuw over ggo’s te hebben. “Uiteindelijk ging de actie daarover en moet het lot van die 20 vernielde aardappelplantjes geplaatst worden tegenover de schending van het leefmilieu die wij aanklagen”, meent Van Dyck.

Anton bereidt nog een mooi slotwoord voor voor in de rechtszaal. “Maar ik kan wel al zeggen dat gentech duur en riskant is en zorgt voor een machtsconcentratie in de voedselproductie. Maar straks liggen die aardappelen wel allemaal naast elkaar in de winkel met een mooie ‘green’-sticker op.”

Er moet een maatschappelijk debat komen over genetische manipulatie. Een debat dat de chemische bedrijven actief in die sector met man en macht tegenhouden. “Eén van de risico’s van het telen van ggo’s in de openlucht is dat er gen-eigenschappen kunnen overspringen op andere velden, waardoor er voor de consumenten maar ook voor de andere boeren geen keuze meer wordt overgelaten. De chemische bedrijven die dit proces op gang zetten zal het worst zijn, als er vervuiling optreedt is dat voor hun alleen maar gunstig, ze bezitten immers de patenten op deze gefabriceerde nieuwe planten.”

De veldbevrijders roepen iedereen op om op 15 januari om 8u naar de rechtbank van Dendermonde te komen. “We zullen er samen ontbijten, info uitwisselen, biologische frieten bakken en zorgen voor een streepje muziek”, zo klinkt het in een persbericht.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!