Take Shelter

Take Shelter

woensdag 9 januari 2013 20:00
Spread the love

Deze knappe en ingetogen prent dompelt je onder in het waanzinnig universum van Curtis La Forche, een door apocalyptische angstvisioenen geplaagde modelburger.Take Shelter is een ijzersterke film die baadt in een soort van sinistere sfeer waar je niet vrolijk van wordt. Met een magisch-realistisch stijl zet de regisseur je constant op het verkeerde been en speelt hij met de grens tussen realiteit en fictie.

De schichtige Curtis, een voorbeeldige vader en echtgenoot, werkt op een boorfirma. Vaak wordt hij midden in de nacht wakker door vreselijke nachtmerries. Zijn leven wordt ondraaglijk wanneer hij ook overdag visioenen krijgt van tornado’s en stormen. Vast overtuigd dat de ondergang van de wereld nabij is gaat hij als een bezetene aan de slag om een schuilkelder te bouwen.Dit vreemde gedrag baart iedereen zorgen. Hij vervreemdt steeds meer van zijn gezin en raakt het spoort compleet bijster wanneer hij zijn job verliest.

Is Curtis genetisch voorbestemd om in de voetsporen van zijn moeder te treden en lijdt hij aan paranoïde schizofrenie of is hij  daarentegen begiftigd is met een zesde zintuig? Regisseur Jeff Nichols laat deze vraag onbeantwoord, een geniale zet die deze film een heerlijk donker timbre geeft. De visuele aanpak met het spel van licht en donker zet dit nog eens extra in de verf.

De excentrieke Michael Shannon,die we onder meer kennen van zijn rol als onversaagde flik Nelson Van Alden in Boardwalk Empire en recent van een bijrol in Machine Gun Preacher, zet een verbluffende vertolking neer. De rol is als het ware op zijn fragiele lijf geschreven.Van hem gaan we zeker nog horen.

take down
the paywall
steun ons nu!