Bouw kerncentrale in Kudankulam (Foto: wikipedia)
Nieuws, Wereld -

Indiaas protest tegen opstart kerncentrale

KUDANKULAM — De nakende opstart van een kerncentrale op een boogscheut van de toeristische stad Kanyakumari bezorgt de lokale bewoners slapeloze nachten. Zij wijzen naar rampen zoals die in Fukushima en verwijten de overheid niet alles in het werk te stellen om de best mogelijke veiligheid te garanderen.

zondag 6 januari 2013 23:27
Spread the love

Een enorme kerncentrale van de door de regering gesteunde Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) is de bron van ellende voor veel dorpelingen uit Kudankulam. Zij denken dat de Kudankulam Kerncentrale (KKNPP), op 24 kilometer van Kanyakumari, de toeristische trekpleister in het zuidelijkste punt van het Indiase vasteland, hun toekomst, huizen en bestaansmiddelen zal ruïneren.

Fukushima

De plant moet initieel 1000 megawatt produceren, volgens de NPCIL geen kleine bijdrage aan een land dat met een ernstig energietekort kampt.

De lokale bevolking is bang van rampen zoals die in Fukushima in 2011 of Tsjernobyl in 1986. Zij vrezen voor hun gezondheid en protesteren tegen de plant die nog deze maand zal worden opgestart omdat ze vinden dat die niet is uitgerust met de best mogelijke veiligheidsmaatregelen.

In de nasleep van Fukushima, die de aandacht van de wereld vestigde op de gruwelijke gevolgen van kernenergie, bundelden locals uit Kudankulam hun krachten en roepen op tot protest.

“Gezondheidsrisico’s gerelateerd aan de radioactiviteit baren de mensen die in de buurt van de kerncentrale wonen grote zorgen”, zegt activist K. Sahadevan die verwijst naar een overzicht van de huizen in de buurt van de kerncentrale van Rajasthan waar een verhoogde toename van kanker en tumoren werd vastgesteld.

Groeiend protest

Arts en mensenrechtenactivist Binayak Sen verklaarde na een bezoek aan de site van Kudankulam dat die ernstige gevolgen zal hebben voor de bewoners uit de directe omgeving en zelfs uit de hele regio.

Boeren, vissers, studenten en kustbewoners uit de regio zijn frequent te zien tijdens de protesten tegen de autoriteiten. “Een accident in de fabriek zal een einde maken aan onze dromen”, zegt een student die anoniem wil blijven.

Politie en inlichtingendiensten trachten het protest in te dijken. Volgens berichten in de lokale media zij al 269 mensen gearresteerd. Maar de leiders van het protest beweren dat ze al met meer zijn en noemen cijfers tot meer dan duizend.

T. Peter, de secretaris van de Nationale Visserijbond, zegt dat velen in hechtenis werden genomen onder beschuldiging van opruiing met de bedoeling om de protestbeweging te “saboteren.”

Veilig

Eind vorig jaar heeft het Indiase hooggerechtshof nog de zorg geuit over de veiligheid van de site en aanbevolen om alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Nucleaire wetenschappers hebben hun tevredenheid over de veiligheidsmaatregelen ondertussen uitgedrukt en ook de voormalige president van India en wetenschapper AP J Abdul Kalam verklaarde na gesprekken met KKNPP medewerkers en een bezoek ter plekke dat de plant veilig is. De lokale bevolking is er echter nog steeds niet gerust in.

Auteur: K. S. Harikrishnan

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!