Nieuws, Politiek, België, Antwerpen, Antwerpen, Bart de wever, N-VA, Dossier N-VA -

De Wever wil met Europese Sporthoofdstad 2013 ‘perceptie’ van verdeelde stad doorbreken

Na de massale mediabelangstelling voor de installatie van de nieuwe Antwerpse gemeenteraad op dinsdag 2 januari was het voor de nieuwe burgemeester van Antwerpen even wennen toen hij op donderdag 3 januari zijn eerste belangrijk evenement aan de Antwerpse pers mocht voorstellen.

vrijdag 4 januari 2013 14:54
Spread the love

De aanwezige cameramensen en persfotografen hadden deze maal immers alleen oog voor topsporters Marc Herremans en Toby Alderweireld, die geflankeerd door acteur Matthias Schoenaerts, het startschot mochten geven van ‘Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013’.

Deze groots opgezette manifestatie moet volgens burgemeester Bart De Wever het gemeenschapsgevoel in de Scheldestad bevorderen en komaf maken met de perceptie dat Antwerpen onder zijn leiding een verdeelde stad zal worden: “Sport is immers het middel bij uitstek om verbondenheid en collectieve fierheid op te bouwen en alzo de verschillende bevolkingsgroepen in de stad te verbinden.”, aldus De Wever.

Fair play

Zo wordt in 2013 het publieke domein van de stad omgetoverd tot een tijdelijke sportarena die zal zorgen voor spontane ontmoetingen om de sociale cohesie te bevorderen: “We gaan bovendien dit evenement gebruiken om het samenleven in de verschillende wijken te stimuleren, door extra activiteiten op pleintjes en andere ontmoetingsplaatsen te organiseren, waarbij we er vooral naar zullen streven het begrip ‘fair play’ nauwlettend te promoten als middel bij uitstek om het gemeenschapsgevoel tussen de meer dan 170 nationaliteiten die deze stad bevolken, te versterken.”

Gebroken rug

Schepen voor Sport, Ludo Van Campenhout, voegde er tijdens de toelichting van het programma nog aan toe dat het promoten van sport de gezondheid van alle Antwerpenaars alleen maar ten goede zal komen”. Dat werd volmondig beaamd door atleet Marc Herremans: “Sport heeft mijn rug gebroken, maar helpt me nu om als rolstoelgebruiker gezond te blijven. Sport is een belangrijk middel voor fysiek gehandicapten om de gevolgen van onder meer doorzitwonden en bloedklonters te bestrijden. Sport geeft me bovendien nog steeds een grote psychische kracht die ik onder andere gebruik om jongeren in de sport te coachen en zelf gelukkig te blijven.”

Stress

Voor acteur Matthias Schoenaerts, die een fascinatie heeft voor de bokssport is het beoefenen van sport vooral een middel tegen de dagelijkse stress die hij moet ondergaan, terwijl voetbalicoon Toby Alderweireld ervoer dat sporten een zeer grote invloed heeft gehad op zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat het bedrijven van sport niet ongezond is bewijzen de politici Bart De Wever en Ludo Van Campenhout zelf. De ene gebruikt sport als aanvullend middel tegen vetzucht, terwijl de andere zijn alcoholverslaving via de sport nog steeds onder controle heeft.

Danssporttempels

Na de woelige verkiezingsperiode staat Antwerpen dit jaar dus in het teken van de sport met een goed gevulde agenda. Er vinden een twintig internationale topsportwedstrijden plaats waaronder het WK artistieke gymnastiek, het WK biljart en het Europees kampioenschap zaalvoetbal. De sportdiscipline van dit laatste evenement is trouwens de rode draad voor het programma in die periode, de zogenaamde sportmix.

Er zijn doe mee-evenementen, sportculturele evenementen, sociale projecten, projecten rond gehandicaptensport en zelfs congressen en debatten. Op zaterdag 2 februari worden een aantal Antwerpse locaties omgetoverd tot danssporttempels. Daarnaast wordt in samenwerking met de Antwerpse cultuurcentra de voorstelling ‘Michael Essien, I want to play as you’ opgevoerd, waarbij voetbal, dans en theater samenvloeien (zie de YouTubelink onderaan).

Virtuele sportclub

Via de virtuele sportclub Sporting A, ten slotte, wil de stad alle Antwerpenaars inspireren en mobiliseren om zich voor dit evenement te engageren en inspirerende verhalen in te sturen over sportbeleving in de stad of ideeën aan te brengen voor een clublied, een sportkledinglijn of zelf aanvullende activiteiten aan te brengen.

Zo kan, met de start van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013, het leven van de Antwerpenaar onder Bart Wever en de nieuwe coalitie, pas echt beginnen.

take down
the paywall
steun ons nu!