Brusselse plantrekkers scoren filmhits
Verslag, Nieuws, Cultuur, België -

Brusselse plantrekkers scoren filmhits

DeWereldMorgen.be-reportagemaker Oswald Simões won een prijs op het gloednieuwe filmfestival System D in Brussel. System D plaatst werk van ongeschoolde filmmakers in de kijker.

vrijdag 4 januari 2013 00:23
Spread the love

Aanvankelijk dachten de mensen achter het festival om Brusselse jongeren te vragen een film te maken over hun leefwereld. Maar toen ze zagen dat tientallen jonge mensen in de hoofdstad heel regelmatig aan de slag gaan met camera en montagecel gooiden ze het over een andere boeg. Resultaat: System D, het eerste festival voor filmmakers buiten alle officiële circuits.

Die hoofdletter D staat voor débrouille. Trek uw plan dus, want dat is precies wat de jonge filmmakers doen. Ze hebben talent, zin om te filmen en ze doen het. Zonder opleiding, zonder steun, zonder veel middelen.

Nordine Oualdlhadj bijvoorbeeld. Hij lanceerde een jaar geleden Camera Quartier, een reeks filmpjes met sketches over het leven in Molenbeek en Schaarbeek. Het eerste deel van die serie werd ondertussen al meer dan 109000 keer bekeken op Youtube.

Camera Quartier ging op System D met de eerste prijs lopen. Ze krijgen als aanmoediging een professionele cameraset.

Prijzen waren er ook nog voor Groupe Découverte en voor Sam Wis met een komisch filmpje over halal vlees.

Oswald Simões (Indien) die al enkele tientallen reportages inblikte voor DeWereldMorgen.be werd beloond voor het beklijvend portret van een woonblok in hartje Brussel. Indien toont hoe mensen er overleven tussen de schimmel en de kakkerlakken terwijl ze toch 350 euro betalen voor een kamer. “Omdat we elders niets vinden door de discriminatie”.

De publieksprijs ging naar “Les bras cassés“, zowaar een Brusselse animatiefilm.

take down
the paywall
steun ons nu!