Gerard Joling (Foto: Paul en Menno Ridderhof)
Nieuws, Europa, Samenleving, Racisme, Gerard joling, SBS6, Ben Crabbé, Sterren dansen op het ijs -

‘Alle Marokkanen zitten op een kameel’: Gerard Joling doet ‘Ben Crabbétje’

Herinnert u zich de aflevering van Blokken nog waarin Ben Crabbé een Turkse kandidaat onderdompelt in een oneindige stroom flauwe grappen? De Nederlandse presentator Gerard Joling deed dat op oudejaarsavond nog eens dunnetjes over, ten koste van een Marokkaanse deelnemer aan het SBS6-programma Sterren dansen op het ijs.

vrijdag 4 januari 2013 17:05
Spread the love

Sterren dansen op het ijs is een programma van SBS6 waarin (semi-)bekende Nederlanders de schaatsen aantrekken om met een professionele kunstschaatser als partner hun kunsten laten zien op het ijs. Op oudejaarsavond ging het vijfde seizoen van start met presentators Gerard Joling en Tess Milne.

Een van de deelnemers is een Nederlandse acteur van Marokkaanse oorsprong, Mimoun Ouled Radi, geboren in Amsterdam. Voorafgaand aan zijn schaatskuur begint presentatrice Tess Milne er al op los te kakelen:

“Schaatsen zit Nederlanders in het bloed, dat weten we allemaal. Als je ouders dat bloed niet hebben, dan kan dat nog best lastig zijn, zeker als zij geboren zijn in land waar meestal niet zoveel ijs ligt. Gelukkig voor Mimoun hebben we voor mensen die bij nul beginnen een hele professionele trainingsmethode”.

Later, in het introductiefilmpje, toetert ze nog verder: “Ik heb je een tijdje zien schaatsen, en ik heb nog nooit een Marokkaan zó goed op het ijs gezien”. Tenenkrullend.

Racistisch randje

Na het geleuter van de presentatrice besluit haar collega-presentator Gerard Joling nog een stapje verder te gaan en een blik flauwe grappen, met een behoorlijk racistisch randje, open te trekken.

“Wat leuk dat we eindelijk eens een Marokkaan hebben in Nederland die ons wat komt bréngen. Wat vind je daar zelf van?”. De overdreven nadruk die Joling op het woord ‘brengen’ legt, impliceert dat dat volgens hem iets is wat Marokkanen meestal niet doen. Gerard Joling staat nu niet bepaald bekend om zijn intelligente humor, maar met een opmerking als deze gaat hij mijlenver over de schreef.

Ouled Radi knippert eerst verbouwereerd met de ogen, knikt, en repliceert dan gevat: “Ik geef je straks je portemonnee terug”. Het publiek gaat plat. Tussen het applaus door roept hij nog verdedigend: “Ik ben gewoon in Nederland geboren, mensen”.

Kamelen

Je ziet het Joling bijna denken: dat kan toch zomaar niet, het publiek lacht harder om de grap van een Marokkaan dan om mijn eigen grap.

Want toen het publiek wat bedaard was, besloot de presentator er nog maar een belachelijke mop tegenaan te gooien: “Maar ik moet je zeggen, het is ook voor de eerste keer dat wij in deze show een Marokkaanse jongen zien, ik heb ze alleen maar op kamelen gezien”.

Nauwelijks reacties

Opmerkelijk is dat de bewuste aflevering van Sterren dansen op het ijs al van 31 december dateert, en dat er sindsdien nog nauwelijks reacties op gekomen zijn, noch in Nederlandse media, noch in Vlaamse. Dit in tegenstelling tot april 2012, toen de opmerkingen van Ben Crabbé wel veel aandacht kregen. Hoe kan dat?

Draaien redacties maar op halve kracht omdat het de week van de jaarwisseling is? Is het omdat Blokken op Eén verschijnt, een publieke omroep waar zoiets niet hoort, en SBS6 – die Sterren dansen op het ijs uitzendt – een behoorlijk platte commerciële zender is, waar zulke ‘humor’ dan wel kan?

Toen Ben Crabbé in april 2012 zijn flauwe humor op de Turkse kandidaat in Blokken projecteerde, stonden de media, zowel in Nederland als Vlaanderen, behoorlijk op zijn kop. Aanleiding hiervoor was onder andere de vertoning van het fragment in de rubriek ‘De tv draait door’ in het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD).

Koloniaal

Zoals DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk de opmerkingen van Ben Crabbé toen kwalificeerde: het lijkt wel alsof Gerard nog in de koloniale tijd leeft. Hoewel de beste man het woord ‘koloniaal’ waarschijnlijk niet eens kan spellen, getuige zijn weblog waarop hij rond de Nederlandse verkiezingen nog een pareltje publiceerde:

“Mijn visie in zijn algemeenheid, links stemmen is alleen maar korte termijnplanning en schuld. Betekend dat onze volgende generatie met nog meer schuld zit en loze beloftes, laat de leugen alsjeblieft niet weer regeren”.

“Maar waarom schrijf ik dit eigenlijk? Gewoon omdat ik mij zorgen maak over ons land en houd mijn hart vast voor deze verkiezingen. En wat mij vooral opvalt van al deze partijen die hun mening van vrijheidsuiting hoog in het vaandel hebben staan. Dat ze de posters van andere partijen met andere meningen hebben, vernielen of overplakken !! Mijn broek zakt daar van af”.

Hieronder ziet u de bizarre uitspraken van de presentatoren achter elkaar geplakt:

Een van onze bloggers schreef al een brief naar SBS6.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!