Opinie, Nieuws, Politiek, België, Dossier N-VA - Filip De Bodt

VB en N-VA willen cordon sanitaire breken in Denderleeuw

De Denderstreek schrikte op na de verkiezingen. In Aalst komt er een coalitie met ex-VB-er Van Overmeire en in Ninove haalt Forza Ninove van VB-er D’Haeseleer met 26,5 % zijn hoogste score in Vlaanderen. In Denderleeuw staan twee blokken tegenover mekaar om een meerderheid te vormen en dreigt VB-er Kristof Slagmulder op 2 januari te kunnen kiezen wie burgemeester wordt.

maandag 31 december 2012 15:50
Spread the love

Door als blokken tegenover mekaar te blijven staan laten de klassieke partijen de beslissing in Denderleeuw over aan een Vlaams Belanger van de uiterst radicale Voorpostvleugel. Voor de eerste keer in Vlaanderen zou het cordon sanitaire in twintig jaar doorbroken worden.

Denderleeuwse patstelling

SP.a en Open-VLD verzamelden in Denderleeuw 11 stemmen voor een mogelijke meerderheid. CD&V en N-VA haalden er evenveel. De twee blokken gunnen mekaar het licht in de ogen niet. Het VB zakte van 17 naar 12 % en haalt er 3 verkozenen (-1): Kristof Slagmulder, Danny Bourgeois en Christel Debruecker.

Als er geen meerderheidsakkoord uit de bus komt zullen zij op 2 januari tijdens een stemming in de gemeenteraad de beslissende stem hebben over wie de burgemeester en de schepenen worden. Aan de gouverneur lieten ze al verstaan dat het dan CD&V-NVA wordt met gedoogsteun van het VB.

Dienstdoend burgemeester Jo Fonck (SP.a) nodigde het tegengestelde blok laatst uit om te overleggen. Toen smokkelden die het VB mee binnen en was het overleg om die redenen op een paar minuten tijd afgelopen. CD&V-lijsttrekker en kabinetsmedewerker Jan De Nul is van ACV-strekking maar houdt een tamelijk frustrerend gevoel over aan de vorige regeerperiode met de SP.a.

Grote man bij het VB is Kristof Slagmulder, een aanhanger van de harde lijn. Slagmulder is parlementair medewerker van het VB, lid van Pro Flandria, Voorpost én actief promotor van Rechtsactueel. Zijn facebookpagina wordt ingeleid door een citaat van Wies Moens: “Liever Wolf in het bos, dan een vette hond met de ketting om de hals.”

Wies Moens was dichter aan het begin van vorige eeuw, stichter van het fascistische Verdinaso en directeur van de nazi-radio Zender Brussel. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld voor collaboratie. Pro Flandria is een geheimzinnige club van Vlaams-nationalistische ondernemers en academici. Zij organiseren regelmatig symposia.

Slagmulder komt actief uit voor zijn lidmaatschap van Voorpost. Voorpost is een extreemrechts harde club die opkomt voor de hereniging van Vlaanderen en Nederland. Voorpost staat dikwijls vooraan bij gewelddadige confrontaties en recupereerde heel wat leden van de als privémilitie veroordeelde VMO (Vlaamse  Militanten Orde).

Op de website van Voorpost wordt VMO-materiaal verkocht en het tijdschrift besteedt veel aandacht aan oude of nieuwe extreemrechtse denkers. Voorpost voert actieve solidariteitscampagnes met de restanten van het apartheidsbewind in Zuid-Afrika. Pikant detail: in 2011 zette Voorpost de doelstelling ‘bestrijding van het racisme’ in zijn statuten, allicht om op die manier gemachtigd te zijn om via juridische procedures het begrip uit te kleden of om te keren. Een nevenzusje van Voorpost is Rechtsactueel, een website waar VB-ers en ex-VB-ers theoretische bijdragen leveren rond de actualiteit. 

Beide initiatieven zijn de plaatsen waar het VB zijn banden onderhoudt met leden die omwille van te aangebrande standpunten aan de deur gezet werden of ontslag namen, zoals Rob Verreycken (na herhaalde gewelddadige incidenten), Francis Van Den Eynde (ontkenning van de Holocaust). Frank Van Hecke prijkt er in de advertentieruimte onder een affiche die reclame maakt voor runentekens.  Uiteraard is ook de radicaal rechtse vleugel van het VB zélf present: Filip Claeys, Björn Roose, Kristof Slagmulder én anderen.

Samen organiseren deze groepen herdenkingen van ex-collaborateurs als Staf De Clercq,  Wies Moens, … Dit jaar nog was het in mei de beurt aan Cyriel Verschaeve. Verschaeve was een Vlaamse priester die tot over zijn oren in de collaboratie zat: hij was voorzitter van de cultuurraad onder de nazi-bezetting, lid van het nazistische DeVlag enz. Op het einde van  de oorlog werd hij door een SS-brigade beschermd en meegevoerd naar Duitsland.

Hij kon ontsnappen naar Oostenrijk en stierf er in 1949. In 1973 groef de VMO de stoffelijke overschotten van Verschaeve op en bracht ze terug naar België. Rond deze operatie organiseerde Voorpost dit jaar een herdenking.  De figuur van Verschaeve werd de hemel in geprezen, net als de overlevenden van het commando die de resten van de pastoor gingen opgraven: de VMO-ers Roger Spinnewyn en Xavier Buisseret (als parlementslid uit het Vlaams Belang gezet na een veroordeling voor pedofilie en seksuele handtastelijkheden).

Noig-VA reageert

Uiteraard roept deze hele heisa heel wat verzet op. Mensen van Noig-VA (De Verontruste Aalstenaars die in Aalst actie voerden) richtten de Facebookpagina ‘Denderleeuw Democratisch’ op en vragen de politieke partijen zich te bezinnen en voor 16 januari (de onvermijdelijke dag van de keuze) tot een oplossing te komen.

Onder de ondertekenaars Caroline Copers en andere vakbondsmensen van het ABVV, kunstenaars als Didi De Paris, Freek Neyrinck, Peter Holvoet-Hansen, GROEN! Europarlementslid Bart Staes tot Vlaamse nationalisten zoals Jef Turf

Prompt werd vanuit lokale NVA-middens een Facebookpagina opgericht om nét wel het cordon te doorbreken. Zij krijgen daarbij de steun van de volledige Vlaamse radicale rechterzijde, van de toog van de Leeuw van Vlaanderen, over VNJ, NSV enz.…

Tijd voor de linkerzijde om, net als de rechterzijde, in te zien dat deze lokale situatie van nationaal belang is. ‘Delen’ en ‘doorsturen’ heet dat dan. Je realiseert de beste nieuwjaarswens van je leven!

https://www.facebook.com/DenderleeuwDemocratisch en  https://www.facebook.com/DenderleeuwMagCordonDoorbreken

Filip De Bodt is gemeenteraadslid (parijt LEEF) in Herzele en actief bij vzw ‘t Uilekot, vzw Climaxi én Noig-VA.

take down
the paywall
steun ons nu!